Petter Næss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Petter Næss
Født14. mars 1960 (59 år)
Bærum
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, manusforfatter
Nasjonalitet Norge
Aktive år1982 - nå
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Petter Næss (født 14. mars 1960) er en norsk film- og teaterregissør og skuespiller. Han er mest kjent for å ha regissert filmene Absolutt Blåmandag, Elling, Bare Bea, og den tredje filmen om Elling, Elsk meg i morgen.

Film[rediger | rediger kilde]

Næss begynte som skuespiller i både teater, film og TV i 1985. Siden 1996 har han arbeidet han som regissør og prosjektleder ved Oslo Nye Teater. I 1999 debuterte han med sin første spillefilm, Absolutt blåmandag. Suksessen med «Elling» sendte Petter Næss til Hollywood. I 2005 instruerte han blant andre Josh Hartnett i den amerikanske dramakomedien Mozart and the Whale. I 2007 var han aktuell med den norske komedien Tatt av kvinnen og i 2008 spilte han kaptein Martin Linge i filmen Max Manus. Han er regissør av filmen Into the White (2012) med blant annet Rubert Grint

På 1980-tallet var han rekvisitørassistent på to filmer om Olsenbanden.

TV & radio[rediger | rediger kilde]

Næss debuterte som hørespillregissør med Noe kommer til å dø, som er basert på Ragnar Hovlands roman Utanfor sesongen. Hørespillet hadde premiere på NRK P2 21. september 2008.

Næss startet som produksjonsassistent i NRKs Fjernsynsteatret. I 1996 var han manusforfatter på den TV 2-sendte norske situasjonskomedien Sommeren med Guggen. Våren 2009 jobbet han med Himmelblå.

Teater[rediger | rediger kilde]

Næss har blant annet lagd teater av tekster skrevet av samtidsforfattere som Erlend Loe og Lars Saabye Christensen. Blant dem stykket Øyet som ser, som ble satt opp i 2007 og var basert på Christensens novelle Grisen.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

For flere priser og nominasjoner se Awards for Petter Næss

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gullruten fagprisene 2019: Vinnerne». rushprint.no. 2. mai 2019. Besøkt 3. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]