Hvem er redd for Virginia Woolf?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Hvem er redd for Virginia Woolf? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) er et skuespill av den amerikanske forfatteren Edward Albee. På uroppførelsen opptrådte Uta Hagen som Martha, Arthur Hill som George, Melinda Dillon som Honey og George Grizzard som Nick. Who's Afraid of Virginia Woolf? fikk prisen for beste skuespill både fra Tony Awards og New York Drama Critics' Circle. På grunn av skuespillets for sin tid støtende språkbruk fikk det hverken Pulitzer-prisen i 1963 eller Oscar for beste film i 1966.[trenger referanse]

Skuespillet teller kun fire roller: Et middelaldrende par, George og Martha, inviterer en nyansatt biologiprofessor og hans kone hjem til seg etter en fest ved universitetet, hvor Marthas far er rektor og George er ansatt som amanuensis i historie. Straks de er hjemme, fortsetter George og Martha å drikke og krangle, ydmyke og fornedre hverandre på stadig mer utspekulerte og destruktive måter, med det yngre paret som forskrekkede, men fascinerte tilskuere.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Hvem er redd for Virginia Woolf? ble filmatisert i 1966 med Elizabeth Taylor og Richard Burton i rollene som Martha og George. Den ble nominert til samtlige Oscar-priser, en unik bedrift i filmhistorien, og vant fem av dem, deriblant for beste skuespillerinne (Taylor) og beste kvinnelige birolle (Sandy Dennis). George Segal spilte rollen som Nick.