Mozart and the Whale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mozart and the Whale
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårBrasil 10. september 2005 (DVD-premiere)
USA 14. april 2006 (begrenset)
Norge 1. september 2006
Japan 24. februar 2007
Lengde92 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørPetter Næss
ManusforfatterRonald Bass
ProdusentDanny Dimbort
Manfred D. Heid
Gerd Koechlin
Josef Lautenschlager
Avi Lerner
Trevor Short
Andreas Thiesmeyer
KomponistDeborah Lurie
SjeffotografSvein Krøvel
KlipperLisa Zeno Churgin
Miklos Wright
Foran kamera
MedvirkendeJosh Hartnett
Radha Mitchell
Erica Leerhsen
Annen informasjon
FilmselskapMillennium Films
Budsjett$12 000 000 (est.)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Mozart and the Whale er en amerikansk romantisk dramakomedie fra 2005, regissert av norske Petter Næss. Den handler om to mennesker med Aspergers syndrom, spilt av Josh Hartnett og Radha Mitchell. Manuskriptet er skrevet av Ron Bass.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om to personer med Aspergers syndrom (en form for autisme). Donald (Josh Hartnett) driver en liten selvhjelpsgruppe for mennesker med autisme som er hardere rammet enn ham selv. Isabelle (Radha Mitchell) blir anbefalt å oppsøke gruppen av sin terapeut. Mozart and the Whale er en oppdiktet historie, som tar i bruk karakterer løst basert på den sanne historien om forholdet til Jerry Newport og Mary Meinel (nå Mary Newport).

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Filmprosjektet var i utgangspunktet planlagt for Steven Spielberg, men på grunn av hans store arbeidsmengde, landet prosjektet til slutt hos den kritikerroste norske regissøren Petter Næss. Dette var hans første amerikanske filmproduksjon.

Manuskriptet er skrevet av Ron Bass, som også skrev manuskriptet til Rain Man, også en film om en person med autisme. Ron Bass skal ha blitt inspirert av en artikkel om Jerry Newport og Mary Meinel i Los Angeles Times, som bakgrunn for manuskriptet.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble hyllet av mange innenfor autistiske miljøer for dens realistiske portrettering av livet på autistenes premisser. På grunn av sin positive portrettering av Asperger syndrom og andre autistiske tilstander, har filmen ofte blitt vist på møter og konferanser innenfor autistiske miljøer.

Den har også blitt kritisert for å opprettholde det utbredte og feilaktige stereotypiske bildet mennesker har av autister. Blant annet at de har uvanlig gode evner innenfor enkelte områder. Hovedpersonen i filmen har for eksempel evnen til å regne ut meget kompliserte regnestykker i hodet, og kan legge sammen tall i rekordfart.

Norske anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]