Teaterhøgskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den tidligere selvstendige høgskolen (1953–1996), se Statens teaterhøgskole.

Teaterhøgskolen er en avdeling i Kunsthøgskolen i Oslo i Oslo og tilbyr bachelorgrad i skuespillerfag og regi, mastergrad i teater og praktisk-pedagogisk utdannelse i teater.[1] Skolen er en videreføring av Statens teaterhøgskole, som ble opprettet i 1953 og fusjonert med fire andre skoler i 1996.

Utdanningen har lokaler i Seilduksfabrikken på Grünerløkka i Oslo, sammen med opera- og ballettutdanningene.[2] Inntil 2003 holdt man til på Aker Brygge i Oslo.[3]

Studietilbud[rediger | rediger kilde]

Bachelorutdannelsen i skuespillerfag er treårig og skal gi studentene forutsetninger til profesjonelt skuespillerarbeid i teater, film, TV og radio. Pedagogikken er basert på Konstantin Stanislavskijs prinsipper. Utdannelsen innebærer både opplæring i skuespill og i støttefag som musikk, dans, bevegelse og stemmebruk.[1]

Bachelorutdannelsen i regi er treårig og skal foruten regi gi studenten innsikt i skuespillertekniske fag, teaterteori, kunstteori, dramaturgi, dramatikk og produksjon og teatertekniske fag.

Masterutdannelsen i teater er et toårig studium som er basert på bachelorgrad i teater eller tilsvarende. Studiet skal bidra til at studentene kan flytte faggrenser, bringe inn nye perspektiv og skape utfordrende kunstneriske uttrykk.[1]

Den praktisk-pedagogiske utdannelsen i teater er en lærerutdannelse for skuespillere og regissører som er normert til ett års studier (60 studiepoeng).[1]

Opptak[rediger | rediger kilde]

Skolen tar opp 10 studenter til bachelorutdanningen i skuespillerfag årlig, og søkertallene ligger normalt mellom 500 og 800.[4][5] Man må gjennom tre runder med opptaksprøver. På den første fremfører man kun en monolog. Fra første opptaksprøve er det ca. 120 som går videre. På andre prøve fremfører man igjen en monolog og man kan i tillegg bli utfordret til improvisasjon. Kommer man videre fra denne er tredje prøve to uker lang.[6] Da blir man testet i alt fra sang, dans, rolleinstruksjon og scenedialog.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Kunsthøgskolen i Oslo. «Teaterhøgskolen - Kunsthøgskolen i Oslo». www.khio.no. Arkivert fra originalen 8. juli 2018. Besøkt 8. juli 2018. 
  2. ^ «Teaterhøgskolen». Store norske leksikon (norsk). 16. februar 2016. Besøkt 8. juli 2018. 
  3. ^ «NRK TV - Se Teaterspeilet» (norsk). 9. mai 1969. Besøkt 12. januar 2018. «NRKs interne arkivbeskrivelse av programmet / Filminnslag rull 1: Teaterskolen. Ballettundervisning. Leseprøve på stykke. (---)» 
  4. ^ Holgersen, Kasper (25. juli 2022). «700 kjempet om 10 studieplasser: Ken-Philippe (19) kom inn på første forsøk». NRK. Besøkt 8. januar 2023. 
  5. ^ Arts, Kunsthøgskolen i Oslo | Oslo National Academy of the. «Høge søkartal til KHiO - Kunsthøgskolen i Oslo». khio.no. Besøkt 8. januar 2023. 
  6. ^ «Første opptaksrunde på teaterhøgskolen er i gang». Journalen. Besøkt 8. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]