Highgate gravlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Circle of Lebanon i den vestre delen av Highgate gravlund
Karl Marx' grav i den østre delen av Highgate gravlund

Highgate gravlund (engelsk: Highgate Cemetery) er en gravlund i Highgate i nordre London, Storbritannia. Gravlunden ble anlagt på begynnelsen av 1800-tallet etter en beslutning i parlamentet (som også ga ytterligere seks andre private gravlunder i Londons indre by). Den vestre siden av Highgate gravlund ble tatt i bruk i 1839. I 1854 kom i tillegg en østlig del (the East Cemetery). På slutten av 1800-tallet ble den ansett som Londons vakreste gravplass.

Den vestre eldre delen inneholder mange viktorianske monumenter. Gravlunden var i ferd med å forfalle og vestsiden ble stengt i 1975. En støtteforening – Friends of Highgate Cemetery – ble dannet og denne har idag ansvar for stell og vedlikehold. Gjennom ideelt arbeid og sponsorfinansiering har alle større bygninger, gravstener og monumenter blitt restaurert. Denne delen, som idag på mange steder nærmest er gjengrodd, kan nå for tiden bare besøkes i guidede selskap og den brukes ofte i skrekkfilmer som skal utspilles på gamle kirkegårder.

Den nyere, østre delen, kan besøkes helt fritt. Den mest berømte som ligger begravet her er Karl Marx. Hans grav har gjennom årene blitt vandalisert flere ganger, blant annet har rødmaling blitt helt over gravstenen hans. Blant øvrige kjente personer som har sin siste hvile her kan nevnes forfatteren George Eliot og poeten Christina Rossetti.

Highgate gravlund står i dag oppført på arvslisten English Heritage.

Berømte mennesker gravlagt her[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]