Hopp til innhold

Highgate gravlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Highgate gravlund
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Grunnlagt20. mai 1839
Areal37 acre[1]
Nettsidehighgatecemetery.org
Kart
Highgate gravlund
51°34′01″N 0°08′49″V

Libanons sirkel i den vestre delen av Highgate gravlund
Karl Marx' grav i den østre delen av Highgate gravlund.
Den ukjente soldats grav.

Highgate gravlund (engelsk: Highgate Cemetery) er en gravlund i Highgate i nordre London, Storbritannia. Det er utpekt som kulturarv av klasse I i registeret for historiske hager og parker av særskilt historisk interesse.[2][3] Gravlunden ble anlagt på begynnelsen av 1800-tallet etter en beslutning i parlamentet (som også ga ytterligere seks andre private gravlunder i Londons indre by). Den vestre siden av Highgate gravlund ble tatt i bruk i 1839. I 1854 kom i tillegg en østlig del (East Cemetery). På slutten av 1800-tallet ble den ansett som Londons vakreste gravplass. Den er delt i to deler, kalt øst og vest, og rundt regnet 170 000 mennesker er gravlagt i rundt 53 000 graver.[4] Gravlunden er bemerkelsesverdig både for en del av de personer som er gravlagt her og for dens de facto status som naturreservat.

Den vestre eldre delen inneholder mange viktorianske monumenter. Gravlunden var i ferd med å forfalle og vestsiden ble stengt i 1975. En støtteforening – Friends of Highgate Cemetery – ble dannet og denne har i dag ansvar for stell og vedlikehold. Gjennom ideelt arbeid og sponsorfinansiering har alle større bygninger, gravsteiner og monumenter blitt restaurert. Denne delen, som i dag på mange steder nærmest er gjengrodd, kan nå for tiden bare besøkes i guidede selskap og den brukes ofte i skrekkfilmer som skal utspilles på gamle kirkegårder.

Den nyere, østre delen, kan besøkes helt fritt. Den mest berømte som ligger begravet her er Karl Marx. Hans grav har gjennom årene blitt vandalisert flere ganger, blant annet har rødmaling blitt helt over gravsteinen hans. Blant øvrige kjente personer som har sin siste hvile her kan nevnes forfatteren George Eliot og poeten Christina Rossetti.

Highgate gravlund er oppført på kulturarvlisten English Heritage.

Lokalisering

[rediger | rediger kilde]

Gravlunden er lokalisert på begge sider av veien Swain's Lane i Highgate, N6, ved siden av Waterlow Park. Hovedporten er lokalisert rett nord for Oakshott Avenue. Det er en annen port som ikke er i bruk ved Chester Road. Gravlunden ligger distriktene Camden, Haringey og Islington. Den nærmeste transportforbindelsen er Archway undergrunnsstasjon.

Berømte mennesker gravlagt her

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ http://web.archive.org/web/20200806213434/https://highgatecemetery.org/about/history.
  2. ^ Historic England, «Highgate Cemetery (1000810)», National Heritage List for England
  3. ^ «Highgate Cemetery», Highgate Cemetery
  4. ^ «Frequently Asked Questions», Highgate Cemetery. Arkivert fra originalen den 16. februar 2013.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) Highgate Cemetery – kategori av bilder, video eller lyd på Commons