Cirrocumulus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cirrocumulusskyer
Cirrocumulus undulatus

Cirrocumulusskyer eller makrellskyer er horisontale skyer som er dannet i høye nivå, og de oppstår i en høyde mellom 6000 og 12000 m. Skyene består av tynne, hvite skydotter som alle er dannet av små iskrystaller, som alle skyer i høye nivå. Skyene oppstår når cirrus eller cirrostratus blir varmet opp fra undersiden. Denne oppvarmingsprosessen fører til at luft stiger og synker inne i skyen. Vanligvis har ikke disse skyene stor betydning for været, men hvis de øker i mengde kan det tyde på at en værfront nærmer seg.

Av og til kan det oppstå små krusninger i cirrocumulusskyene som da blir kalt cirrocumulus undulatus. Disse krusningene oppstår på grunn av atmosfæriske bølger som fører til vindskjær. Undulatus kan dannes i flere typer skyer, som altocumulus undulatus, men for cirrocumulus undulatus har strukturen finere mønster. Dette kommer delvis av at bølgene i disse høydene ofte har mindre bølgelengde enn i lavere høyder, samtidig som avstanden opp til skyene får mønsteret til å se mindre ut.

Cirrocumulus og altocumulus ligner ofte hverandre, men cirrocumulus blir dannet av cirrusskyer i større høyder enn altocumulusskyer. Derfor ser de små skydottene i en cirrocumulussky mindre ut, og skyene kaster heller ikke skygge. Av og til kan disse skyene danne haloer og fargespill når de oppstår under sløraktige cirrusskyer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bilder av Cirrocumulus[rediger | rediger kilde]