Fjellbølger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fjellbølger er et meteorologisk vindfenomen som oppstår når vind passerer et fjell som er endel høyere enn omgivelsene. Det dannes stående bølger oppover i luftmassene som kan sammenlignes med bølgene over og bak store steiner i elvestryk. Den første bølgen dannes ved at vinden presses oppover foran fjellet og kan bevege seg nedover på lesiden av fjellet. En avstand medvinds / i le av fjellet og litt høyere enn fjellet presses vinden oppover for deretter å bevege seg nedover igjen. Lenger unna fjellet i le og høyere opp i atmosfæren kan det registreres flere slike bølgebevegelser.

Linseskyer[rediger | rediger kilde]

Linsesky over alpene.

Linseskyer, Altocumulus lenticularis, er skyer som dannes når luftlaget som presses oppover av fjellbølgen blir avkjølt på grunn av lavere trykk og fuktigheten fortetter seg til skydråper . Siden lufta drives gjennom bølgene av vinden ligger kondenseringen på etterskudd : linseskyene og luftlaget de tilhører er uvanlig rike på underkjølt fuktighet som kan gi kraftig ising på passerende luftfartøy .

Seilfly kan benytte bølgene til å bli med oppover ved å finne områdene hvor det blåser oppover for deretter å fly videre til neste bølge for å komme enda høyere. Disse seilflygerne kommer så høyt at de er avhengige av kunstig surstofftilførsel.

Se også[rediger | rediger kilde]