Hopp til innhold

Cirrus uncinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cirrus uncinus

Cirrus uncinus er en type cirrussky. Navnet kommer av latin, og betyr «kroker». Et norsk navn for denne typen skyer er meieskyer, kommaskyer eller kroket cirrus fordi de er formet som ski eller meier eller et komma. På engelsk er de også kjent som «mares' tails» som betyr hestehaler. Disse skyene er som regel spredd utover himmelen og er svært tynne.

Skyene oppstår høyt i troposfæren der temperaturen er -40-50°C, og mønsteret oppstår på grunn av sterk vind i nivået under skyene. Når iskrystallene i skyen faller ned i den sterke vinden, blir de dratt raskt utover og danner det karakteristiske mønsteret. Det kan i noen tilfeller drysse lett snø fra skyene, men den fordamper lenge før den når bakken.

Skyene er, som med vanlig cirrus, vanligvis et tegn på at en varmfront eller okkludert front nærmer seg. Disse skyene vil da være den øverste toppen, lengst borte fra fronten, og er som regel et tegn på at nedbør er i vente innen det neste døgnet. Siden slike skyer oppstår i forbindelse med kraftig vind i høyden, kan det også tyde på en jetstrøm. Dette gjør igjen at flygere assosierer disse skyene med lett turbulens. Som oftest fører derimot ikke denne turbulensen til særlig ubehag for mannskap eller passasjerer.

Autoritetsdata