Hopp til innhold

Orografisk stratus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orografisk stratus på Island.
Fanesky på toppen av vulkanen Korjákskij på Kamtsjatkahalvøya i Russland

Orografiske skyer er skyer som oppstår når fuktig luft blir løftet over fjell eller andre terrengformasjoner til en høyde der luften kondenserer. En av de vanligste orografiske skyene er orgrafisk stratus. Som regel oppstår disse skyene i områder som vanligvis har mye fuktig luft, for eksempel i kystnære områder. Vanligvis må terrengformasjonen være minst 150 meter høy for at det skal dannes skyer, men i tørrere luft må det høyere formasjoner til.

Orografisk stratus skiller seg fra vanlig stratus ved at de ofte er stasjonære. Luften strømmer gjennom skyen og danner konstant skyer der luften stiger, og skyene løser seg konstant opp der luften synker igjen på lesiden av fjellet. Omfanget av skyen kommer an på fukten i luften rundt fjellet. Hvis luften er fuktig nok kan skyene bli dannet langt nede på losiden av fjellet, og strekke seg et godt stykke nedover på den andre siden av fjellet. I tillegg spiller både høyden på fjellet, hvor bratt fjellet er, hvor kraftig vinden er og hvilken retning vinden har i forhold til fjellet inn på hvor omfangsrike stratusskyene blir. Kraftig vind som blåser direkte mot et bratt fjell skaper kraftigere løft og mer skyer.

Av og til er det ikke nok fukt i de lavere luftlagene til at skyene blir dannet på bakkenivå. Men luftmassene kan bli hevet et godt stykke over fjellet, der det er kaldere, og da kan det noen ganger dannes orgrafiske skyer kalt altocumulus lenticularis eller linseskyer.

Faneskyer

[rediger | rediger kilde]

En variant av orografisk stratus blir kalt faneskyer eller hetteskyer. Disse oppstår på fjelltopper og på lesiden av fjelltopper. De dannes på en litt annen måte enn vanlig orografisk stratus. Når luft strømmer over et høyt, bratt fjell vil en del av luften hope seg opp på losiden av fjellet, slik at det oppstår et område med høyere lufttrykk her. Dette medfører et fall i lufttrykket på lesiden av fjellet. Et trykkfall fører også med seg lavere temperatur, som igjen kan føre til kondensasjon hvis luften er fuktig nok. Denne type skyer er ofte vanlig på toppen av fjell som Mount Everest og Matterhorn, men kan også oppstå på lavere fjelltopper.

Autoritetsdata