Hopp til innhold

Cirrus Kelvin-Helmholtz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KH-instabilitet som er synlig i skyer over Mount Duval i Australia

Cirrus Kelvin-Helmholtz er en type cirrussky som oppstår i store høyder som smale, horisontale spiralformede skyer. De varer vanligvis ikke lenger enn et par minutter og er derfor kanskje den skytypen som er vanskeligst å få øye på.

Skyene oppstår i forbindelse med et vindskjær i luftlagene rundt cirrusskyene. Det vil si at to luftlag enten flytter seg i forskjellig retning og/eller med forskjellig fart. Dette fører til vertikale bølger på grenseflaten mellom disse to luftlagene. Som oftest vil det bli dannet skyer på bølgetoppene i forbindelse med slike vindskjær, men for Cirrus Kelvin-Helmholtz er bølgebevegelsen kraftigere og bølgene bryter på samme måte som havbølger bryter på en strand.

Kelvin-Helmholtz-instabilitet er sannsynligvis ganske vanlig på toppen av troposfæren, men luften er som regel så tørr at det ikke eksisterer skyer som synliggjør bølgene. I slike tilfeller vil det oppstå klarluftsturbulens, som er umulig for fly å oppdage på forhånd sidan den ikke er synlig på radar.

Autoritetsdata