Altocumulus castellanus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Altocumulus castellanus

Altocumulus castellanus eller bare castellanus er en type middelhøy sky og er en variant av altocumulus. Navnet kommer av de opptårnede utskuddene som bølger seg oppover fra skybasen. Skybasen kan variere fra 2000 til 5500 meter.

Castellanusskyer er bevis på midttroposfærisk instabilitet og stor adiabatisk temperaturendring i høyere nivå. De oppstår som regel når et kaldere luftlag strømmer inn over et område med altocumulusskyer. Dette medfører instabilitet, og luftbobler begynner å stige fra skybasen. Kondensasjon i disse boblene skaper castellanuseffekten.

Skyene kan være tegn på dårligere vær, og hvis konveksjon fra overflaten rekker opp til det midttroposfæriske ustabile laget, kan castellanusskyene utvikle seg videre til cumulonimbusskyer og tordenvær. På grunn av dette er meteorologer alltid på vakt når det blir observert castellanus.

Siden skyene er kjennetegnet ved vertikale luftstrømmer, kan fly oppleve lett til moderat turbulens hvis de passerer slike skyer, men dette innebærer vanligvis ingen fare for flyene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]