Diskusjon:Peder Hanssøn Litle

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Litle? Er der nogen kilder hvor haner skrevet Litle, eller er det en slægtebogsfrueopfindelse? Steen Thomsen

Hei Steen Thomsen, det norske Nasjonalbiblioteket (nb.no) har i alle fall digitalisert 170 norske bøker der navnet skrives slik, i tillegg kan du gå til Store Norske Leksikon og finne samme skrivemåte: https://snl.no/Peder_Hanss%C3%B8n_Litle. Bøkene i Nasjonalbibliotekets digitalsamling er ikke tilgjengelige for brukere utenfor Norge, så om du befinner deg i Danmark kan du dessverre ikke gå inn der og lese selv. Mvh Annelingua (diskusjon) 1. okt. 2020 kl. 05:19 (CEST)[svar]
Ofte er det vel slik med slektsforskning, og særlig for adelens vedkommende, at det i ettertid blir konstruert navn for bedre å kunne skille slektene fra hverandre. Som det står i den artikkel Annelingua fra SNL brukte ikke Peder Hansen selv dette etternavn, som stammer fra morsiden, men det gjør det altså lettere for oss å skille ham fra andre Basser (kanskje brukte han heller ikke Basse). I øvrig er han i norske kilder også omtalt som Peder Hansen (Basse). Danmarks Adels Aarbog har valgt å innføre ham som Peder Hansen Basse (Nye), altså fra slekten de nye Basser. Mon ikke det ene kan være like godt som det andre, blott vi er enige om hvem han var. Mvh. Orf3us (diskusjon) 1. okt. 2020 kl. 07:03 (CEST)[svar]
Tak skal i ha'
Jeg er i færd med en revisor-gennemgang af Adelsaarbogens stamtavler, derfor stikker jeg gaflen i det Litle-navn. Det er fuldkommen rigtigt at slægtebogsfruerne i 15-1600 tallene opfandt adskillige slægtsnavne (Saltensee, Krognos, Skak, Sørum-ætten etc), jeg skelner mellem navne som folk brugte og så slægtebogsfrueopfindelser. Til den ende må man i kilderne, hvad leksika og historiebøger har citeret fra slægtebøgerne har ikke så stor vægt.
Artiklen her er illustreret med 'de nye' Basser's våben, og vi kender hans segl med det våben, og sønnens ditto. Så hvorfor skulle de opfinde et nyt navn?
Store Norske Leksikon påstår, at det er fra hans mor. Hun hed måske Margrethe, men hendes slægt kender vi ikke, så den påstand holder ikke. Jeg kan ikke kontakte redaktionen, i må gerne. Nærmere dokumentation: http://danbbs.dk/~stst/slaegt_adelsaarbog/0_DAA_bemarkninger.htm#Basse%20nye søg ned til norske linie.
Artiklen her prøver at koble ham med en Svend Basse 2-3 sekler tidligere, undskyld mig men det er ikke seriøst. Hvor manden er født aner vi ikke.
Peder står her som død 15 sep 1551. I Salmonsens Leksikon (artiklen Litle 1923 af prof Edvard Bull i Oslo) er det 29 sep, dvs 2 uger før. Hvad står der mon i kilden?
Det viste våben er ikke rigtig rigtigt: Feltets tinktur (farve) skal være sølv (hvidt), ikke brunsort (som ikke er en heraldisk farve).
De bedste hilsner
Steen Thomsen 195.249.232.63 8. jan. 2023 kl. 17:34 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Peder Hanssøn Litle. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. feb. 2024 kl. 05:22 (CET)[svar]