Inger Ottesdotter Rømer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Austråttborgen
Agnes Mowinckel som Fru Inger i en oppsetning fra 1921 av Ibsens skuespill Fru Inger til Østeraad.

Inger Ottesdotter Rømer (ca. 1475–1555) også kalt fru Inger til Austrått og Ingerd Ottesdatter var adelskvinne, godseier og lensstyrer, mest kjent som eier av Austråttborgen, og fra Ibsens skuespill Fru Inger til Østeraad (1857).

Hun var datter av Otte Matsson Rømer og Ingeborg Lydersdatter, og giftet seg senest i 1494 med riksråd og rikshovmester Niels HenrikssønGyldenløve») (ca. 1458-1523). Fru Ingerd spiller ingen offentlig rolle mens ektemannen lever, og er ikke nevnt i brev eller diplomer. Ekteskapet mellom Niels og Ingerd innebar også løsningen på en arvestrid om Austrått mellom to familiegrener, ettersom Niels var sønn av den tidligere eieren Henrik Jensson.

Kort tid etter Niels' død framtrer enkefruen både som aktiv godseier og politisk aktør. Både historikere og dramatikere har festet seg ved maktspillet mellom fru Ingerd og erkebiskop Olav Engelbrektsson. Erkebiskopen hadde plyndret Austrått tre ganger, og medvirket til at to av Ingerds svigersønner ble drept. På den annen side var heller ikke fru Ingerd noen helgen; hun opptrådte aggressivt i flere tvilsomme arve-rettssaker. Bjørkvik skriver at «ho var godsrik og hadde sans for økonomi og godsdrift, men kunne nytte ufine middel for å nå sine mål»; han nevner tre større rettssaker som hun tapte.

Enkefru Inger overførte i 1552 Austråttgodset til datteren Lucie Nilsdatter og svigersønnen Jens Tillufssøn Bjelke. Inger og Lucie druknet sammen i 1555, under en båtreise på Sunnmøre. De ligger begravet under gulvet i Ørland kirke. Jens døde i 1559, og sønnen Åge Bjelke (1552–1603) overtok Austrått i en alder av 7 år. Hans formynder var Henrik Nielsson, morfaren Niels' sønn fra et tidligere ekteskap.

Etterkommere[rediger | rediger kilde]

Ingerd og Niels hadde fem døtre, som alle ble gift med dansk-norske adelsmenn

  1. Margrete (ca. 1495-1550), gift med Vincens Lunge, og deretter med Jens Splid
  2. Eline (d 1532), gift med Niels Lykke
  3. Anna (d 1557), gift med Erik Ugerup
  4. Ingeborg (ca. 1507-1597), gift med Peder Hanssøn Litle
  5. Lucie Nilsdatter (d 1555), gift med Jens Tillufssøn Bjelke

Fru Ingerd i kunsten[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Halvard Bjørkvik. «Ingerd Ottesdatter» I: Norsk biografisk leksikon; 2. utg.; bd 5. 2002
  • Terje Bratberg. «Austråtts eiere fra vikingtiden til 1719» I: Årbok for Fosen, 1994
  • Halvdan Koht. «Ingerd Ottesdatter» I: Norsk biografisk leksikon; 1. utg.; bd 6. 1934
  • Ludvig Daae. «Fru Inger Ottesdatter og hendes døtre» I: Historisk tidsskrift; bd 3. 1874