Hopp til innhold

Paul Tan Chee Ing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul Tan Chee Ing
Født5. apr. 1940Rediger på Wikidata (84 år)
Yong Peng
BeskjeftigelseKatolsk prest (1971–), katolsk biskop (2003–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (2003–2015) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMilltown Institute of Theology and Philosophy
NasjonalitetMalaysia

Paul Tan Chee Ing S.J. (født 5. april 1940 i Muar i Britisk Malaya) er en malaysisk ordensgeistlig og katolsk biskop av Melaka-Johor.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Paul Tan Chee Ings foreldre hadde utvandret til Malakkahalvøya fra provinsen Fujian i Kina.

Han begynte på jesuittenes novisiat i Hongkong i 1959, fortsatte studiene i Filippinene og Taiwan og tok så lisensiat i katolsk teologi ved Milltown Institute of Theology and Philosophy i Dublin i Irland.

Prest, jesuitt[rediger | rediger kilde]

Paul Tan ble ordinert til prest den 21. juni 1971. Han avla sine evige løfter som jesuitt den 15. august 1989.

Han tok doktorgradsstudier ved École des hautes études i Frankrike. Doktoravhandlingen hans var om Mao Zedongs tanker. Fra sitt opphav, og fra skolegang og studier tilegnet han seg mange språk: engelsk, fransk, italiensk, malaysisk og mandarin, samt andre kinesiske språk.

Etter studiene dro han til Colombia i Latin-Amerika for et siste år med jesuittdannelse. Tilbake i Malaysia hjalp han til med å etablere det katolske forskningssenter i Malaysia i 1977 for å hjelpe til med å holde katolikker informert om kirkens lære om etikk og sosiale spørsmål, så vel som om politisk, sosial og økonomisk utvikling i Malaysia.

Pater Paul Tan Chee Ing var også grunnlegger av det malaysiske konsultative råd for buddhisme, kristendom, hinduisme og sikhisme på begynnelsen av 1980-tallet. Etterhvert ble det også et råd for gjensidige konsultasjoner med regjeringen, og omvendt, om lover, politikk og andre saker som berører ikke-muslimer.

Han ble også vært aktiv innen økumenikk, etter å ha fungert som assisterende sekretær og senere som eksekutivkomitémedlem iChristian Federation of Malaysi. Så ble han kalt til Roma 1992. I Roma tjente han som jesuittenes generalsuperiors regionalassistent for Øst-Asia og Oseania.

Biskop av Melaka-Jehor[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til biskop av Melaka-Johor den 13. februar 2003. Han ble ordinert til biskop av den apostoliske delegat til Malaysia, erkebiskop Adriano Bernardini, den 15. mai samme år; medkonsekratorer var James Chan Soon Cheong, tidligere biskop av Melaka-Johor, og Anthony Soter Fernandez, erkebiskop av Kuala Lumpur.[1]

I januar 2011 ble han president for Catholic Bishops' Conference of Malaysia, Singapore and Brunei.[2]

Pave Frans innvilget biskop Tans aldersbetingede fratreden fra embedet den 19. november 2015, og utnevnte biskop Anthony Bernard Paul til å etterfølge ham.[3]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]