Halsbåndparakitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halsbåndparakitter
Halsbåndparakitt (P. krameri)
Nomenklatur
Psittacula
Populærnavn
Halsbåndparakitter
Hører til
parakitter,
papegøyefugler,
moderne fugler
Økologi
Antall arter: 13
Habitat: terrestrisk, skog
Utbredelse: tropisk klima
Inndelt i

Halsbåndparakitten (Psittacula) er ei slekt som hører til gruppen parakitter (Psittacidae). Artene er sosiale og lever et matriarkisk system der monogami praktiseres. Dette vises spesielt i hekkesesongen, da hunnene kan bli særlig aggressive mot hannene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hannene har et markert bånd rundt halsen, som kan variere i farge og har gitt opphav til det norske navnet på gruppen. Det mest karakteristiske ved halsbåndparakittene er deres lange og sterke hale. Den gjør dem til gode flygere og som er dyktige til å manøvrere. Et annet kjennetegn er et bredt og kraftig nebb, som står i kontrast til en lang og slank kropp.

Historien[rediger | rediger kilde]

Grekerne i det gamle Hellas må ha verdsatt halsbåndsparakitter høyt, for den ble dokumentert alt 350 år f.Kr. Legen Ktesias beskrev en fugl som kunne snakke det indiske språket. Fuglen bar en blågrønn fjærdrakt og et lilla ansikt med svart skjegg.

...of the parrot about as large as a hawk, which has a human tongue and voice, a dark-red beak, a black, beard, and blue feathers up to the neck, which is red like cinnabar.5 It speaks Indian like a native, and if taught Greek, speaks Greek.
- Photius Bibliotheca or Myriobiblon History of India.

På den tiden skilte man ikke papegøyer fra parakitter, derfor brukes betegnelsen parrot. I nyere tider har det blitt påvist at det var en halsbåndparakitt, men det er usikkert hvilken art som ble beskrevet. Ifølge noen kilder kan det ha vært P. cyanocephala eller P. roseata [trenger referanse].

Det var gjerne rike kvinner som kjøpte snakkende halsbåndsparakitter til prisen av en slave. De hadde dem i store bur laget av elfenben, skilpaddeskall og sølv.

Arter[rediger | rediger kilde]

Norske navn på artene er i henhold til Norsk Ornitologisk Forenings oversikt; Norske navn på verdens fugler.[1]

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Nedenfor er kun et utvalg av artene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata