Palmelunden i Elche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palmelunden i Elche
Palmera Imperial (Keiserpalmen)

Palmelunden i Elche (spansk: El Palmeral de Elche; valensiansk: Palmerar d'Elx) er en palmeplantasje i den spanske byen Elche i regionen Valencia. Den er Europas største palmelund.

Palmelunden strekker seg over en flate på 1,5 km² inne i byen Elche og omfatter byparken (Parque Municipal) og mange frukthager. Den inneholder over 11 000 palmer, fremfor alt daddelpalmer. Noen av disse har nådd en alder på rundt 300 år. På sitt høydepunkt i det 18. århundre omfattet El Palmeral en omtrent dobbelt så stor flate og rundt 200 000 palmer. Dadlene blir høstet i desember. Den største palmen er «Keiserpalmen» (Palmera Imperial); den har 7 stammer og minner derfor om en kandelaber. Palmen ble oppkalt etter keiserinne Sissi, som besøkte plantasjen i 1894.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det antas at palmer ble plantet på samme sted av punere allerede i 5. århundre før Kristus, disse hadde bosatt seg i Sørøst-Spania. Lunden overlevde romerne og maurerne. Vanningssystemet ble utbygd i Abd ar-Rahman Is regjeringstid på slutten av 700-tallet, det er fremdeles i bruk. Lunden, slik den står i dag, oppsto under maurerne i det 10. århundre. Selv om området bare har en nedbørsmengde på 300 mm har det blitt anlagt et flikkverk av dyrkete flater langs vanningskanalene fra den saltholdige elva Vinalopó, disse flatene blir avgrenset av palmer, som også gir skygge, slik at det har oppstått et eget mikroklima.

UNESCOs verdensarvliste[rediger | rediger kilde]

El Palmeral de Elche ble tatt opp i UNESCOs liste over Verdens kulturarv i år 2000.

Billeangrep[rediger | rediger kilde]

I 2005 ble det oppdaget at palmelunden var angrepet av billen Rhynchophorus ferrugineus; denne billen er også en trussel mot alle de andre palmebestandene i middelhavsområdet. Billen legger egg inne i stammene, og når eggene klekkes, eter larvene av palmene slik at de dør.

Billenes angrep på palmebestandene er fortsatt en stor bekymring per mars 2024.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «El escarabajo que diezma las palmeras». La Voz de Galicia (spansk). 18. mars 2024. Besøkt 25. mars 2024. «La plaga descontrolada de picudo rojo asedia jardines desde Ferrol a Ribeira» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]