Pål Moddi Knutsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moddi
Moddi (photo Vicki King).jpg
Moddi (photo by Vicki King)
Født 18. februar 1987
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Sparebank1 Nord-Norges kulturpris, Spellemannprisen i visesang
Opphav MedbySenja, Troms
Periode 2005 –
Sjanger vise
indiepop
post-rock
Plateselskap Propeller Recordings
Nettsted http://www.moddi.no
Medlemmer
Erik Normann Aanonsen - bass
Jørgen Nordby - perkusjon
Katrine Schiøtt - cello
Einar Stray - piano
Truls Olsen - lyd

Tidligere medlemmer
Christine Henriksen - fiolin
Hanna Furuseth - fiolin
Ofelia Østrem Ossum - cello

Pål Moddi Knutsen (født 18. februar 1987), kjent under artistnavnet Moddi, er en musikkantropolog fra MedbySenja. Knutsen har hatt med over 500 konserter siden 2008. Knutsens album, det norskspråklige Kæm va du? fra 2013, vant Spellemannprisen 2013 i klassen Vise.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere (2007 - 2009)[rediger | rediger kilde]

Pål Moddi Knutsen vokste opp i en musikalsk familie på øya Senja i Troms og spiller både gitar, trekkspill, piano og trompet. Han begynte å skrive egne sanger under navnet Moddi i attenårsalderen.

Den første utgivelsen under navnet Moddi, Random Skywriting EP, ble spilt inn på et soveromsstudio i Harstad i 2007 og gitt ut i 19 hjemmelagede eksemplarer. Selv var ikke Knutsen fornøyd med resultatet og ville helst la innspillingen ligge, men han ble overtalt til å laste opp de fire sangene på NRK Urørt. En uke senere ble Knutsen plukket ut som Ukas Urørt hos P3, og han ble på grunnlag av demoinnspillingene booket til både by:Larm og Øyafestivalen det påfølgende året. Der høstet han strålende kritikker, blant annet i internettmagasinet Pitchfork for sin opptreden på Øyafestivalen 2008.

I august 2008 ga Knutsen ut sin offisielle debut-EP RubatoPlayground Music. Den ble utgitt på en split-vinyl med opplag på 500 sammen med artisten Einar Stray i en periode hvor Knutsen og Stray jevnlig gjestet hverandres band.

Floriography (2010)[rediger | rediger kilde]

Høsten 2009 spilte Knutsen inn sitt første studioalbum Floriography i Greenhouse Studio i Reykjavík. Albumet ble produsert av Valgeir Sigurðsson og ble utgitt 8. februar 2010Impeller Recordings til gode kritikker. For albumet ble han nominert til Spellemannprisen 2010 i klassene Mannlig artist og Årets nykommer.

I januar 2010 takket Knutsen nei til nominasjon til StatoilHydro-stipendet sammen med bl.a. bandet Kråkesølv grunnet artistenes klimaengasjement. Stipendet var på 800 000 kroner og ble delt ut under by:Larm i samarbeid med StatoilHydro. Senere samme år var Knutsen en av fire artister/band som mottok «a-ha-stipendet» i forkant av a-has avskjedsturné. Stipendet var på en million norske kroner og ble delt ut for å hjelpe unge, lovende, norske artister som ønsker å satse internasjonalt.

Årene etter ble brukt til å turnere og markedsføre musikken utenlands, bl.a. som oppvarmingsband på høstturneen til Angus & Julia Stone i november og desember 2010. Floriography ble lansert i utlandet på Propeller Recordings i april 2011 med påfølgende opptredener på bl.a. Reeperbahn Festival, Iceland Airwaves, End of the Road Festival, Green Man Festival og Haldernpop.

Knutsen bidro også til flere samleplater, deriblant Kronprinsparets julealbum Vi tenner våre lykter og Tyrilis jubileumsalbum. Sangen Togsang ble liggende i over tre måneder på A-lista til P1. I 2012 trakk Knutsen seg tilbake for å ta et pauseår fra musikken.

Set the House on Fire (2013)[rediger | rediger kilde]

8. mars 2013 kom studioalbumet Set the House on Fire ut. Albumet er spilt inn sammen med Hasse RosbachOcean Sounds RecordingsGiske. Det inneholder blant annet duetter med Einar Stray og sangeren Kari Kamrud Jahnsen (kjent under artistnavnet Farao) samt singelen «House by the Sea», som foruten å bli listet på NRK P1 ble framført på Spellemannprisen 2012 og hos LindmoNRK1. Albumet høstet gode kritikker, blant annet hos Gaffa som ga plata 5 av 6 stjerner.

Set the House on Fire var nominert til Spellemannprisen 2013 i klassene Popsolist og Komponist. Knutsen var dessuten nominert til Spotify-prisen årets innovatør for releasekonserten for albumet, som etter en konkurranse på sosiale medier fant sted i gruvebyen Banska Stiavnicia i Sør-Slovakia.

Kæm va du? (2013)[rediger | rediger kilde]

Samtidig med den påfølgende turnevirksomheten spilte Knutsen i løpet av sommeren 2013 inn sin tredje plate, Kæm va du? Albumet ble utgitt under én måned etter ferdigstillelsen, den 11. oktober. Til forskjell fra de to forgående albumene er tekstene på Kæm va du? på norsk og i hovedsak lånt fra nordnorske poeter som Helge Stangnes, Ola Bremnes og Arvid Hanssen. I forbindelse med utgivelsen gjennomførte Knutsen sin første omfattende norgesturné siden utgivelsen av Floriography.

Flere av sangene på Kæm va du? var i utgangspunktet skrevet som bestillingsverk for Kråkeslottfestivalen på Senja. I vinylutgaven av Kæm va du? har Knutsen selv oversatt flere av tekstene til engelsk, og han forteller også om hvordan spørsmål om egen identitet og kultur har ligget bak flere av sangene.

Kæm va du? fikk Spellemannprisen 2013 i klassen Vise og var også nominert til klassen Komponist samme år som han var nominert til to priser for Set the House on Fire.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Andre utgivelser[rediger | rediger kilde]

Gjestemusiker på[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]