Overborgermester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tidligere overborgermester i London, John Stuttard i 2006.

Overborgermester er den høyeste politiske posten i større byer i flere land.

Engelsktalende land[rediger | rediger kilde]

Lord Mayor er en tittel som benyttet for borgermesteren i en stor by, med særskilt distinksjon. I Skottland tilsvarer den Lord Provost.

Land der tittelen benyttes[rediger | rediger kilde]

Danmark[rediger | rediger kilde]

I Danmark finnes tittelen Overborgmester, som er navnet på den øverste borgermesteren i Danmarks hovedstad København.[1]

Tyskland[rediger | rediger kilde]

Overborgermesteren (tysk: Oberbürgermeister eller Oberbürgermeisterin dersom det er en kvinne) er den øverste politiske leder i kretsfrie byer eller andre byer med høyt innbyggertall. Valget av overborgermesteren er direkte, bortsett fra i de såkalte bystatene, Berlin, Bremen og Hamburg. I disse bystatene har dessuten det øverste politiske verv andre navn.[2]

Berlins regjeringsjef kalles for eksempel regjerende borgermester, mens tittelen borgermester benyttes av de politiske lederne av Berlins 12 bydeler. Disse borgermestrene velges av de respektive bydelsforsamlingene (Bezirksverordnetenversammlung).

I Berlin markerer 1948 og 1991 når tittelen overborgermester ble avløst av regjerende borgermester. Det var ved byens deling. I Vest-Berlin het det regjerende borgermester fra 1948, mens man i Øst-Berlin holdt på den gamle tittel. Først ved Tysklands samling fikk byen en felles regjerende borgermester.

I byer som har overborgermester finnes vanligvis også flere borgermestere. De kalles gjerne sideordnete borgermestre (tysk: Beigeordnete Bürgermeister). Sammen med overborgermesteren danner borgermestrene en regjering eller et byråd, på tysk kalt Magistrat.[3] De sideordnete borgermestrene utnevnes av enten overborgermesteren eller kommunefullmektige[klargjør] (avhengig av forbundslandets kommunale forvaltningslovstiftning).

Finland[rediger | rediger kilde]

I Finland får den øverst ansvarige sjefen for hovedstaden, Helsingfors, sitt forordnende av Presidenten og dermed også tittelen överborgmästare (finsk ylipormestari).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frank Jensen, Overborgmester». Københavns Kommune (dansk). Besøkt 11. november 2018. 
  2. ^ Bildung, Bundeszentrale für politische. «Oberbürgermeister | bpb». www.bpb.de (tysk). Besøkt 10. november 2018. 
  3. ^ Bildung, Bundeszentrale für politische. «Magistrat | bpb». www.bpb.de (tysk). Besøkt 10. november 2018.