Ospesvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ospesvermer
ospesvermer
ospesvermer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Laothoe populi
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: ospesvermer, poppelsvermer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Laothoe
Habitat: løvskog, parker og hager
Utbredelse: tempererte Europa og Asia, i Norge over store deler av Sør-Norge

Ospesvermer (Laothoe populi) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den er gulbrun, bakvingen er oransje ved roten. Larven lever på osp (Populus tremula), og sommerfuglen flyr i mai til august, med særlig i juni–juli.[1] Den har reduserte munndeler og tar ikke næring til seg som voksen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Sommerfugler[rediger | rediger kilde]

Ospesvermeren er en ganske stor sommerfugl; vingespennet måler mellom 72 og 92 mm. Kroppen er kjegleformet. Til svermer å være har ospesvermeren en ganske liten kropp og ganske store vinger. Fargen er vanligvis hovedsakelig grå, men det finnes også en rødbrun fargevariant. Hodet er ganske lite, munndelene reduserte og antennene tynne, smalt fjærformede.

Vingene er vanligvis gråbrune, og bakvingene er rustrøde ved roten. Den nærtstående arten Laothoe amurensis mangler denne røde fargen. Ospesvermerens vinger har flere smale, bølgete, lyse og mørke tverrstriper. Årene er markert lysere enn resten av vingene. Forvingen har en liten, hvit flekk nær midten.

Vingenes ytterkant er sterkt flikete, noe som gjør at sommerfuglen ligner et vissent blad når den sitter stille. Sommerfuglen har en meget karakteristisk hvilestilling, med bakvingene stikkende ut foran forvingene, dette øker likheten med et vissent blad.

Larver[rediger | rediger kilde]

Larven er grønn med små, hvite prikker. Hodekapselen er trukket ut til to knøler øverst. På hvert ledd er det en lys skråstripe, som hjelper til med å viske ut larvens omriss. Den har også noen små, røde flekker på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre Smerinthinae tar den voksne ospesvermeren ikke til seg næring, men lever på energi den har lagret fra larvetiden. De voksne sommerfuglene flyr i mai–august på steder der det vokser osp. Larvene lever vanligvis bare på osp (Populus tremula), av og til på selje og poppel.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ospesvermeren finnes i Europa og videre østover til Turkestan, og i Nord-Afrika. I Norge finnes den nokså vanlig nord til Nordland.[2] Den er trolig den vanligste svermeren i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsobservasjoner/histogram». Artsdatabanken. Fortløpende. Besøkt 27. juli 2015.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  2. ^ «Artsportalen». Artsdatabanken. Arkivert fra originalen 14. september 2013. Besøkt 27. juli 2015. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nettsiden Lepidoptera.no - Sommerfugler i Norge: [2]
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]