Laothoe amurensis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Laothoe amurensis
Laothoe amurensis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Laothoe amurensis
Staudinger, 1879
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Laothoe
Habitat: løvskog, parker og hager
Utbredelse: nordlige Asia, Øst-Europa vestover til Finland, ikke i Norge

Laothoe amurensis er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den har sin hovedutbredelse i Asia, men finnes vestover til Sør-Finland. Den er svært lik ospesvermer (Laothoe populi), men mangler det rustrøde feltet ved roten av bakvingen. Larvene lever mest på osp (Populus tremula).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 75 – 95 mm), grå sommerfugl, ligner sterkt på ospesvermer bortsett fra at den mangler det rustrøde feltet ved roten av bakvingen. Larven ligner også sterkt på ospesvermerens larve, den forekommer i to fargevarianter, en blekt blågrønn og en mørkegrønn. Den skiller seg fra ospesvermeren ved at den har et par knøler på ryggen av andre kroppsledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre Smerinthinae tar ikke de voksne sommerfuglene til seg næring, men de drikker vann. Larvene lever omtrent utelukkende på osp, der de i Sibir kan bli så tallrike at de gjør skade på skogen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

L. amurensis finnes fra Sør-Finland, Baltikum og det østlige Polen i vest til Stillehavet (Kina og Japan) i øst. I Vest-Europa blir den erstattet av ospesvermeren, i det sørlige Kina av Laothoe sinica.


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Pittaway, A.R. (2007) Sphingidae of the Western Palearctic[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]