Ospeskrubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ospeskrubb
Ospeskrubb
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leccinum albostipitatum
den Bakker & Noordel, 2005
Norsk(e) navn: Ospeskrubb
Hører til: skrubber,
stilksporesopper, Hymienesopper, sopper,
Opisthokonta,
eukaryoter, liv
Habitat: Løvskog ved ospetrær
Utbredelse: Europa

Ospeskrubb (Leccinum albostipitatum ) er en sopp i skrubbefamilien (leccinum). I motsetning til brunskrubb og svartskrubb, er dermed ikke ospeskrubb å finne i nærheten av bjørk. Ospeskrubb er en av en håndfull skrubber som er knyttet til en spesiell tresort (tre andre er furuskrubb, hasselskrubb og eikeskrubb).[1][2] Ospeskrubb er ikke direkte i slekt med brun ospeskrubb (leccium durisculum).


Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Det er en rørsopp, og har dermed et tykt svampaktig rørlag på undersiden av hatten. Hatten er ofte beskrevet som mursteinrød i farge. Diameteren varierer fra 5 til 25 cm. I fuktig vær kan ospeskrubben være svakt klebrig. Rørlaget, altså det svampaktige laget under hatten, er hvitt, men under trykk blir det grålilla.[3]

Stilken er 8-20 centimeter høy og 1-4 centimeter tykk. Den er som oftest tynn og svakt konisk slik at den er tykkere i bunn. Stilken har ingen krager eller slirer, men er skjellet med hvite skjell som etter hvert blir rødbrune. Kjøttet til fruktlegemet er hvitt, men blir mørkere om det kuttes opp.

Ospeskrubb kan ofte forveksles med rødskrubb, og det er for det nakne øyet bare fargen på skjellene på stilken som kan skille dem, der ospeskrubb har en oransje til rødbrun farge, mens rødskrubb har svarte skjell. I matøyemed har det liten betydning, ettersom både rødskrubb og ospeskrubb må gjennomgå sterk varmebehandling før den kan spises.


Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ospeskrubb ble først vitenskapelig beskrevet i 2005, og er bare registrert hittil i hovedsak i Skandinavia, men også enkelte steder i Italia. I Skandinavia er den jevnt fordelt i Danmark, mens den finnes i hovedsak rundt Mälaren i Sverige og på østkysten i Norge.[4]

Spiselig?[rediger | rediger kilde]

Som rå eller utilstrekkelig varmebehandlet er ospeskrubb giftig, men skikkelig varmebehandlet regnes den som spiselig, og kan være en god matsopp.


Mykologiske karakteristika
Pores icon.png Rørsopp
Convex cap icon.svg Hvelvet hatt
Adnate gills icon2.svg Tilvokste rør
Bare stipe icon.svg Naken stilk
Skjellet
Mycorrhizal fungus.svg Mycorrhiza
Mycomorphbox Caution.png Spiselig under sterk varmebehandling
Giftig som rå eller utilstrekkelig varmebehandlet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 49, Gro Gulden, Kolbjørn Mohn Jenssen, Jens Stordal: Norsk lommesoppbok, Tiden Norsk Forlag, Oslo, 1999 (3. opplag)
  2. ^ Skrubber - Artsdatabanken
  3. ^ Side 89, Inger Lagset Egeland, Steinar Myhr: Norske sopper, 4. reviderte og utvidede utgave, Gyldendal Norsk Forlag, 2011
  4. ^ Leccinum albostipitatum sp. den Bak... - Global Biodiversity Information Facility

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]