Osamu Tezuka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Osamu Tezuka i 1951.

Osamu Tezuka (手塚 治虫 Tezuka Osamu; født 3. november 1928 i Toyonaka i Japan, død 9. februar 1989) var en japansk mangategner og animatør. Han sto blant annet bak animeserien Astro Boy som kom som tegneserie i 1952 og TV-serie i 1963.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Osamu Tezuka-museet i Takarazuka i prefekturet Hyōgo i Japan.

Osamu Tezyúkas banebrytende teknikker og nytenkingen innen sjangre medførte at han har blitt karakterisert som «mangaens far». Den karakteristiske stilen med store øyne hos figurene ble oppfunnet av Tezuka som var inspirert av vestlige serier som for eksempel Betty Boop av Max Fleischer og Mikke Mus av Walt Disney.

Osamu Tezyúka var opprinnelig utdannet lege, men henga seg fullstendig til produksjonen av manga. Storparten har aldri blitt oversatt fra japansk og er derfor utilgjengelig for et vestlig publikum. Osamus samlede verker har blitt utgitt i Japan, og består av 400 album på til sammen over 80 000 sider.

Han har universitetsgrad i medisin, og begynte sin karriere som mangaskaper mens han studerte på universitetet. Hans kunnskaper om vitenskap og medisin har bidratt til å berike hans science fiction-orienterte tegneserier, spesielt Blackjack-seriene.

Av berømte serier kan nevnes Astro Boy, Blackjack, Princess Knight, og Kimba the White Lion (som mange hevder at Walt Disney Companys Løvenes konge var basert på). Hans livsverk er en serie ved navn Hinotori – en historie om livet og døden. Den tok for seg en eponym føniks.

Han ledet animasjonsstudioet Mushi Pro (mushi er japansk for «insekt», og pro en forkortelse for «produksjon»), en TV-animasjonsserie i Japan.

Flere av mangategnerne med senere suksess har bodd i Tezukas leilighet, Tokiwa-so (endelsen so betyr liten, rimelig leilighet). Det innbefatter Shotaro Ishimori, Fujio Akatsuka, og Fujiko Fujio.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]