Osamu Tezuka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Osamu Tezuka
Osamu Tezuka 1951 Scan10008-2.JPG
Født3. november 1928
Q18700190
Død9. februar 1989 (60 år)
Kōjimachi, Tokyo
Gravlagt Tokyo
Barn Makoto Tezuka, Rumiko Tezuka
Utdannet ved Universitetet i Osaka (–), Nara Medical University
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Filmregissør, filmprodusent, mangaartist, animatør, lege, skribent, designer, manusforfatter, illustratør
Nasjonalitet Japan
Utmerkelse
8 oppføringer
Inkpot Award, Iwaya Sazanami Award (1979), Asahi-prisen (1987), Den hellige skatts orden, Shogakukan Manga Award, Kodansha Manga Award, Eisner Award, Winsor McCayprisen (1990)
Signatur
Osamu Tezukas signatur

Osamu Tezuka (手塚 治虫 Tezuka Osamu; født 3. november 1928 i Toyonaka i Japan, død 9. februar 1989) var en japansk mangategner og animatør. Han sto blant annet bak animeserien Astro Boy som kom som tegneserie i 1952 og TV-serie i 1963.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Osamu Tezuka-museet i Takarazuka i prefekturet Hyōgo i Japan.

Osamu Tezyúkas banebrytende teknikker og nytenkingen innen sjangre medførte at han har blitt karakterisert som «mangaens far». Den karakteristiske stilen med store øyne hos figurene ble oppfunnet av Tezuka som var inspirert av vestlige serier som for eksempel Betty Boop av Max Fleischer og Mikke Mus av Walt Disney.

Osamu Tezyúka var opprinnelig utdannet lege, men henga seg fullstendig til produksjonen av manga. Storparten har aldri blitt oversatt fra japansk og er derfor utilgjengelig for et vestlig publikum. Osamus samlede verker har blitt utgitt i Japan, og består av 400 album på til sammen over 80 000 sider.

Han har universitetsgrad i medisin, og begynte sin karriere som mangaskaper mens han studerte på universitetet. Hans kunnskaper om vitenskap og medisin har bidratt til å berike hans science fiction-orienterte tegneserier, spesielt Blackjack-seriene.

Av berømte serier kan nevnes Astro Boy, Blackjack, Princess Knight, og Kimba the White Lion (som mange hevder at Walt Disney Companys Løvenes konge var basert på). Hans livsverk er en serie ved navn Hinotori – en historie om livet og døden. Den tok for seg en eponym føniks.

Han ledet animasjonsstudioet Mushi Pro (mushi er japansk for «insekt», og pro en forkortelse for «produksjon»), en TV-animasjonsserie i Japan.

Flere av mangategnerne med senere suksess har bodd i Tezukas leilighet, Tokiwa-so (endelsen so betyr liten, rimelig leilighet). Det innbefatter Shotaro Ishimori, Fujio Akatsuka, og Fujiko Fujio.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]