Astro Boy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Astro Boy
鉄腕 アトム
(Tetsuwan Atomu)
DemografiShōnen
Sjanger Eventyr, Mecha, Science fiction, Kodomo (rettet mot barn)
Manga
Manus Osamu Tezuka
Utgiver Japans flagg Kobunsha
Magasin Japans flagg Shonen
Periode april 1952 – mars 1958
Tankōbonbind 23
Anime
Regissør Osamu Tezuka
Studio Mushi Productions
Kanal Japans flagg Fuji TV
Periode 1. januar 196331. desember 1966
Episoder 193

Astro Boy er den amerikanske tittelen på den japanske animasjonsserien Tetsuwan Atom (鉄腕アトム), som grovt kan oversettes til «Mektig Atom» (bokstavelig «Jernarm-Atom»); først sendt på japansk fjernsyn mellom 1963 og 1966, og tegneserien som denne bygger på.

Astro Boy regnes for å være den første ordentlige animeserien. Den er basert på en mangaserie som ble startet i 1952 av tegneren og animatøren Osamu Tezuka (1928–1989), som av mange regnes for å være japanske tegneseriers far. Serien fikk også suksess utenfor Japans landegrenser, og har omtrent samme status i Japan som Mikke Mus har i den USA. Serien kom i nye versjoner både på 1980-tallet og i 2003. Animasjonsserien ble skapt av Tezukas eget selskap Mushi Production.

Astro Boy er en science fiction-serie som foregår i et fremtidsscenario hvor roboter er en del av dagliglivet. Hovedpersonen Astro er en robot som skal erstatte en avdød gutt, men blir avvist av sin far fordi han ikke har mulighet til å vokse opp som en ekte gutt. Serien tok for seg emner som rasisme, fordommer, heltemot og sorg.

I den opprinnelige historien ble Astro Boy bygget i Takadanobaba, Tokyo 7. april 2003. På denne dagen i den virkelige verden ble Astro Boy innvilget et æresborgerskap i den japanske byen Niiza. Paradoksalt nok var et av gjennomgangstemaene i serien Astro Boys vansker med å passe inn i menneskesamfunnet, inkludert det å få innvilget borgerrett.

Episoder[rediger | rediger kilde]

TV-serien fra 2003[rediger | rediger kilde]

  • Franken
  • Geo Rader
  • The Secret of the Blue Knight

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata