Kimba the White Lion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kimba the White Lion er en japansk mangaserie av Osamu Tezuka. Mangaen ble produsert mellom 1950 og 1954,[1] mens animeserien som fulgte den ble produsert i 1960-årene og var den første store tegnefilmserien fra Japan.[2][3] Animeserien gjenoppstod på slutten av 1980-tallet.

Hovedpersonen er en hvit foreldreløs løve som skal kjempe en kamp for dyrene i skogen.

Det finnes animasjonsentusiaster som tror at Disney stjal fra serien for å skape Løvenes konge. Disney, på sin side, sier at alle likheter mellom Løvenes konge og serien er tilfeldige.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

I Afrika på midten av 1900-tallet sørger løven Panja (Cæsar i den engelske versjonen) for at alle jungelens ville dyr skal få et trygt område fri for mennesker. Imidlertid irriterer han landsbyboere i nærheten ved å stjele storfeene deres for å mate alle rovdyrene i jungelen (i den engelske versjonen, frigjør han bare storfeene) og en profesjonell jeger, Ham Egg (eller «Viper Snakely» i engelsk versjonen) blir sendt inn for å stoppe disse raidene. Men jegeren unngår å angripe Panja direkte.

I stedet tar han opp lydene til Panja, og bruker dette for å fange hans gravide følgesvenn, Eliza - som deretter skal brukes som agn i en felle for Panja. Panja blir drept og flådd (men ikke før han ber Eliza om å navngi barnet deres Kimba) og Eliza havner på et skip, underveis til en dyrehage. Kimba (Leo på japansk) blir født på skipet. Eliza forteller ham om farens idealer. Når en enorm tropisk storm nærmer seg, presser hun ungen sin ut gjennom stengene i buret hennes. Stormen ødelegger hele skipet, og Kimba begynner å drukne i havet. Fisker hjelper ham å lære å svømme, og guidet av sommerfugler kommer han seg til land.

Men Kimba befinner seg langt fra sitt forfedres hjem, og blir oppdaget og tatt vare på av noen mennesker. Han lærer fordelene med menneskelig kultur, og bestemmer seg for at når han kommer tilbake til sitt hjem i jungelen skal han bringe kultur til jungelen - og stå for fred som sin far. Showet følger Kimbas liv etter at han vender tilbake til naturen, fremdeles en liten unge, og hvordan han lærer og vokser i løpet av de neste årene. Kimba lærer snart at bare kommunikasjon, og gjensidig forståelse, mellom dyr og mennesker kan bringe ekte fred for dem alle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jungle Emperor [aka Kimba] (Manga)». Tezuka In English (engelsk). 9. desember 2013. Besøkt 22. februar 2018. 
  2. ^ «Kimba the White Lion (TV 1/1965) - Anime News Network». www.animenewsnetwork.com (engelsk). Besøkt 22. februar 2018. 
  3. ^ «Jungle Taitei» (engelsk). Besøkt 22. februar 2018. 
  4. ^ Hong, Peter (19.05.2002). «The Lion King/Kimba controversy». Los Angeles Times. s. L4. Arkivert fra originalen 4. juni 2011. Besøkt 12. august 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata
  • Artikkelen har ingen egenskaper for filmdatabaser i Wikidata