Hopp til innhold

Ornithoptera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ornithoptera
Ornithoptera paradisea, hann
Nomenklatur
Ornithoptera
Boisduval, 1832
Hører til
Papilioninae,
svalestjerter,
dagsommerfugler
Økologi
Antall arter: 12 i verden
ingen i Europa
ingen i Norge
Habitat: tropisk regnskog
Utbredelse: Ny-Guinea og omkringliggende områder
Inndelt i

Ornithoptera er en slekt av sommerfugler i gruppen svalestjerter, som omfatter kjempestore arter. Disse sommerfuglene er svært ettertraktet mellom samlere, og har blitt forholdsvis mye studert av entomologer, blant annet arbeidet Alfred Russel Wallace mye med denne gruppen. I dag er alle artene fredet, og handel med villfangede eksemplarer er forbudt, men flere arter blir oppdrettet for salg. Det blir også produsert en del kunstige hybrider mellom artene for salg til samlere.

Ornithoptera victoriae, hunn.
Ornithoptera alexandrae, hunn - verdens største dagsommerfugl
Ornithoptera priamus, hann. Denne fargerike arten er kanskje den vanligste i slekten

Det er stor forskjell mellom kjønnene i denne slekten. Hannene er mindre (men likevel svært store) og ofte livlig farget i metallisk grønt, svart og gyllent, mens hunnene er kjempestore (de største av alle dagsommerfugler), mer eller mindre sjokoladebrune med hvite flekker. Noen hanner har bakvingen trukket ut til en spiss stjert. Bakkroppen er stor, nærmest kølleformet og gul eller hvit på farge. Disse sommerfuglene har også forholdsvis lange antenner og bein.

Den største arten er hunnen av Ornithoptera alexandrae, som kan ha et vingespenn på opptil 31 centimeter, ha 8 centimeter lang kropp og veie 12 gram.

Slekten Ornithoptera hører til fuglevingene, en gruppe sommerfugler hvor framvingene er store og trekantet. Flukten ligner fugler og herav kommer navnet. Disse artene lever i tropisk regnskog og mange arter er truet av nedhogging av denne skogen. I likhet med mange andre svalestjerter har også denne slekten larver som lever på holurtslekten (Aristolochia, holurtfamilien).

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Slektens hovedutbredelse er på Ny-Guinea og Salomonøyene, men den finnes også på noen omkringliggende øyer og Ornithoptera priamus forekommer også i det nordlige Australia.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]

Slektskapsforholdene mellom fuglevingenes delgrupper og slekter er avklart i ulik grad. Noen inndelinger plasserer alle fuglevingene i slekten Troides. Derfor kan endringer skje.

Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]