Ornithoptera alexandrae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ornithoptera alexandrae
Ornithoptera alexandrae, hann
Ornithoptera alexandrae, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ornithoptera alexandrae
Rothschild, 1907
Norsk(e) navn: Dronning Alexandras fuglevinge
Hører til: Ornithoptera,
Papilioninae,
svalestjerter,
dagsommerfugler
IUCNs rødliste:
sterkt truet
Habitat: ?
Utbredelse: Papua Ny-Guinea

Ornithoptera alexandrae er en sommerfugl i familiegruppen svalestjerter. Den hører til blant de sommerfuglene som kalles fuglevinger. En gruppe av svalestjerter som har fått sitt navn fordi framvingene er store og trekantet, noe som gjør at de ligner fugler når de flyr. Hunnen kan oppnå et vingespenn på opptil 31 centimeter og er med det verdens største dagsommerfugl.

Ornithoptera alexandrae lever i den vestlige delen av Papua Ny-Guinea.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnen er større og mindre fargerik

En kjempestor sommerfugl – hunnen er verdens største dagsommerfugl. Hannen har et vingespenn på 16-20 centimeter, hunnen er opptil 31 centimeter i vingespenn og kan veie 12 gram. Hannen er påfallende smalvinget, vingene er blågrønne med svarte felter. Hunnen er sjokoladebrun med gulhvite flekker, på bakvingene er de lyse feltene dominerende. Bakkroppen er gul hos hannen, hvitaktig hos hunnen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på planter av slekten Pararistolochia i holurtfamilien (Aristolochiaceae). Larven lagrer stoffer fra den giftige næringsplanten for sin egen beskyttelse.

Trusler[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer bare i et svært begrenset område og er truet av flere faktorer, først og fremst avskoging til fordel for oljepalme-plantasjer. En stor del av artens leveområder ble også ødelagt av et vulkanutbrudd på 1950-tallet. Den er også meget ettertraktet blant samlere, det er i dag ulovlig å omsette villfangede eksemplarer men noe ulovlig handel foregår trolig.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]