Troides

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Troides
Troides rhadamantus Foto: Robert Nash
Troides rhadamantus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Troides
Hübner, 1819
Norsk(e) navn: Troides
Hører til: Papilioninae,
svalestjerter,
dagsommerfugler
Antall arter: 36 i verden
ingen i Europa
ingen i Norge
Habitat: ?
Utbredelse: Sørøst i Asia
Delgrupper:

Troides er en slekt av sommerfugler i gruppen svalestjerter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Meget store svalestjerter, dog ikke så store som artene i slekten Ornithoptera. I motsetning til hos disse ser kjønnene nokså like ut hos Troides-artene. Kroppen er svart, og de har temmelig lange antenner og bein. Forvingene er påfallende lange, avlangt trekantede, svarte, ofte lysere (brunlige eller grønnlige) langs vingeårene. Bakvingen er vanligvis gul eller oransje i alle fall i midten, svart i alle fall langs ytterkanten. Ingen av artene har bakvingen trukket ut til en stjert.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Slekten Troides hører til fuglevingene, en gruppe sommerfugler hvor framvingene er store og trekantet. Flukten ligner fugler og herav kommer navnet. De er sterke og utholdende flygere, som gjerne holder til oppe i trekronene, men i motsetning til Ornithoptera-artene kommer de gjerne også ned til bakkenivå. De flyr fra blomst til blomst for å drikke nektar, og i likhet med mange andre store svalestjerter fortsetter de å slå med vingene også når de sitter på blomsten. I alle fall noen av artene har larver som lever på holurtslekten (Aristolochia, holurtfamilien), som svært mange andre svalestjerter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt fra India i vest til Australia i øst.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slektskapsforholdene mellom fuglevingenes delgrupper og slekter er avklart i ulik grad. Derfor kan endringer skje. Tidligere ble ofte alle de store "fuglevingene" regnet til slekten Troides.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]