Omorgus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Omorgus
Omorgus granulatus
Nomenklatur
Omorgus
Erichson, 1847
Populærnavn
Knokkelbiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKnokkelbiller
Økologi
Antall arter: ca. 100, to i Europa
Habitat: terrestrisk, på bein-, fjær- og hudrester
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i

Omorgus er en slekt av biller som hører til familien knokkelbiller i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De lever på kadavere og utgjør et sent ledd i nedbrytingsprosessen – både de voksne og larvene lever av tørre bein, fjær og hudrester.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, ovale biller, kroppen hvelvet og påfallende knudrete. På farge er de brune til grå/svarte. I naturen er hele oversiden ofte dekket av et lag av jord eller mudder, noe som gjør billene vanskelige å se. Oversiden er mer eller mindre skjellkledt. Hodet er kort og bredt, antennene 10-leddete med en tre-leddet kølle. Brystskjoldet (pronotum) er kort og bredt, med påfallende opphøyde lister eller knøler. Dekkvingene er ganske brede, med tydelige punktrekker og opphøyde lengdelister mellom dem. Beina er forholdsvis slanke (sammenlignet med andre skarabider), leggene (tibiae) uten pigger på utsiden, føttene fem-leddete. Larvene er hvite eller gule, C-formede liksom de fleste andre skarabider.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Knokkelbillene er noen av de siste nedbryterne som kommer til et kadaver. De lever av bein, fjær, hudrester, pels og andre tørre, tungt fordøyelige levninger. De har spesielle fordøyelsesenzymer som gjør dem i stand til å fordøye keratin (hornstoff). Larvene lever i loddrette sjakter under kadaveret. Mange arter er knyttet til reir eller bol av forskjellige slags pattedyr og fugler, der de trolig lever av avkastede hår, fjær og lignende. Billene flyr om natten og kan fanges i lysfeller, eller i feller med bein, fjær eller lignende som åte. Ellers ser man dem sjelden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i varme områder over hele Jorda, med flest arter i Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Beskrivelse på engelsk og bilde: Generic Guide to New World Scarab Beetles.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]