Hopp til innhold

The O.C.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The O.C.
Generell informasjon
SjangerSåpeopera / Ungdom
Prod.landUSA
Sendeår2003
Sesonger4
Episoder92
Lengde42 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Hovedrolle
Medvirkende
14 oppføringer
Peter Gallagher (rollefigur: Sandy Cohen)
Adam Brody (rollefigur: Seth Cohen)
Amanda Righetti (rollefigur: Hailey Nichol)
Olivia Wilde (rollefigur: Alex Kelly)
Ryan Donowho (rollefigur: Johnny Harper)
Benjamin McKenzie
Mischa Barton
Tate Donovan
Melinda Clarke
Rachel Bilson
Chris Carmack
Alan Dale
Autumn Reeser
Kelly Rowan
Bak kamera
Skaper(e)Josh Schwartz
ProdusentMcG
MusikkChristopher Tyng
Prod.selskapFake Empire Productions
Sending
Periode5. aug. 200322. feb. 2007
TV-kanalFox Broadcasting Company
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV) / 720p (HDTV)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

The O.C er en amerikansk såpeserie for ungdom som gikk på Fox fra 2003 til 2007. Serien omhandlet livene til en gruppe tenåringer og deres familier i Orange County («the O.C.») i California. Hovedfokus til serien var livet til Ryan Atwood, en trøblete tenåring fra Chino som ble adoptert av den rike familien til Sandy og Kirsten Cohen. Ryan og hans «bror» Seth måtte takle både livet i den rike delen av Orange County og deres forhold, som regel trøblete og alltid dramatiske, til Marissa Cooper, Summer Roberts og Taylor Townsend.

The O.C. har blitt sendt i over 50 land og ble en av de mest populære nye dramaseriene i 2003.[trenger referanse] Selv om første sesong av serien hadde over 12 millioner seere i USA, sank seertallene de neste sesongene.[trenger referanse] Dette gjorde at seriens fjerde og siste sesong kun hadde 16 episoder. Den siste episoden av The O.C. ble sendt i USA 22. februar 2007. The O.C. avsluttet med de samme seertallene som sesong 2 og 3, med et publikum på 6,7 millioner amerikanere.[trenger referanse] Etter serieslutt ble den fjerde sesongen tilgjengelig på iTunes, sammen med den animerte spin-off-serien Atomic County.

I Norge ble serien sendt på TV3.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Sesong 1 fokuserer på Ryan Atwoods ankomst til Newport Beach, for å bo sammen med Sandy og Kirsten Cohen - som har tatt ham inn etter at hans egen mor sparket ham ut hjemmefra. Et av de viktigste temaene den første sesongen vardet store kultursjokket Ryan føler når han er nødt til å omstille seg fra et liv med vold i hjemmet og stor fattigdom, til å leve i et langt mer overfladisk samfunn som Newport. Ryan blir raskt venn med Seth Cohen, og begynner et romantisk forhold til Marissa Cooper.

Selv om han opprinnelig kommer fra svært forskjellige bakgrunner, oppdager Ryan snart at han takler lignende problemer som mange av hans nye jevnaldrende ungdommer. Forholdet mellom Ryan og Marissa blomstrer når han støtter henne gjennom foreldrenes skilsmisse. Etter hvert som TV-serien skrider frem, tar Ryan en mer beskyttende rolle ovenfor Marissa, og viser at Ryan er en mye mer stabil og kontrollert person enn det opprinnelig ble fremstilt.

Andre historielinjer inkluderer Seths utvikling, fra en venneløs einstøing til å ha to romantiske alternativer i Summer og Anna, samtidig. I tillegg til ankomsten av Oliver Trask, en urolig tenåring som etter hvert blir nær venn med Marissa. Theresa Diaz, Ryans nære venn og tidligere kjærlighetsinteresse fra hjembyen Chino, dukker også opp. I mellomtiden kommer Sandy Cohen ofte i konflikt med Caleb Nichol, Kirstens far og en velstående industrimagnat som eier en god del av Newport.

Den andre sesongen av The O.C. fortsetter å følge de romantiske forholdene mellom Ryan og Marissa, Seth og Summer, og Sandy og Kirsten, og alle de forskjellige problemene tenåringene må håndtere. Det oppstår også spenning mellom Ryan og en annen student, Lindsay. En rekke tilbakevendende karakterer introduseres i løpet av Sesong 2, som hovedpersonene danner en rekke seksuelle forhold til. Ryans bror, Trey Atwood, slipper ut av fengsel, og forsøker å få Ryan med på nye kriminelle opplegg.

Sandy og Kirsten møter også nye konflikter, etter å ha drevet fra hverandre i løpet av sommerferien. Sesong 2 avsluttes med at Marissa skyter Trey, etter at Ryan konfronterer ham for å ha forsøkt å overfalle Marissa seksuelt. Sesong 3 skaper en rekke dynamiske forandringer med hensyn til relasjoner og makt i samfunnet. For det første blir Marissa utvist fra skolen hun studerer ved. Familien Cooper, som sliter økonomisk, blir tvunget til å flytte inn i en trailer.

Julie Cooper-Nichol, en gang en av de rikeste kvinnene i hele Newport, sliter med å betale for mat til seg og sine to døtre. Marissas liv begynner å falle fra hverandre, samtidig som hun sliter med alkohol og narkotika. I tillegg må han håndtere tapet av sin nære venn Johnny. Kirsten forsøker å bli kvitt sin alkohol-avhengighet, men hun får enda flere problemer når hun begynner forretninger med en svindlere. Flere av de andre karakterene planlegger hva slags college de burde begynne ved, med Seth og Summer som konkurrerer om den samme plassen ved Brown University. Sandys moralske kompass blir satt i fare når en tidligere kjærlighetsinteresse kommer tilbake til livet hans, og han overtar Calebs tidligere stilling som leder for The Newport Group. Samtidig forsøker Ryan å løse sine individuelle forhold til moren sin, og med barndomsvenninnen Theresa Diaz. Sesongen avsluttes med at Kevin Volchok, Marissas kjæreste, forårsaker en bilulykke hvor Marissa omkommer.

Den fjerde og siste sesongen begynner fem måneder etter Marissas død i en bilulykke. Ryan starter sesongen i stor sorg, men søker hevn mot Volchok som han mener står bak ulykken til Marissa. I mellomtiden opplever Seth og Summer problemer på grunn av deres langdistanse­forhold, etter at Summer har begynt ved en høyskole. Den første halvdelen av sesongen fokuserer på karakterene som forsøker å akseptere Marissas død, og de kommer seg etter hvert videre i livet. Andre halvdel av sesongen fokuserer på at karakterene når de står ovenfor forskjellige identitetskriser. Denne siste sesongen inneholder også en rekke andre overraskelser, deriblant et nytt tilskudd til Cohen-familien, et besøk i et alternativt univers hvor Sandy blir innsatt som borgermester, og en naturkatastrofe som ødelegger store deler av Newport.

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

Josh Schwartz likte de litt nerdete programmene som Freaks and Geeks, Undeclared og Angela, men disse tv-seriene var kortvarige og Fox lette etter det neste Beverly Hills 90210. Han møtte produsentene McG og Stephanie Savage, og utviklet historien om Ryan Atwood, en tenåring som flytter inn hos de rike og vakre menneskene i Orange County. Schwartz ville at karakterene skulle være litt morsommere og ha litt mer sjel, være annerledes, og mer spesielle enn det som var vanlig i denne sjangeren. I et intervju slo Schwartz fast at: «Jeg tror at folk fra begynnelsen trodde at dette skulle bli et slags melodrama, men det vi har gjort i stedet er noe annerledes, noe som har litt mer ironi, kanskje har det mer suksess på grunn av det.»

Adam Brody ville egentlig ha rollen som Ryan Atwood, men var ikke ønsket av Schwartz. Brody kom senere tilbake etter ønske fra produsentene og prøvespilte da for rollen som Seth Cohen. Chad Michael Murray ble tilbudt rollen som Luke Wards beste venn, men måtte avslå for å være med i One Tree Hill. Denne rollen ble senere droppet.

Melinda Clarke, som spiller rollen som Julie Cooper, prøvespilte egentlig for rollen som den perfekte moren, Kirsten Cohen. Rollen som Kirsten gikk til slutt til Kelly Rowan.

Skuespiller Rolle Sesonger
Adam Brody Seth Cohen 1-4
Alan Dale Caleb Nichol 1-2
Autumn Reeser Taylor Townsend 3-4
Benjamin McKenzie Ryan Atwood 1-4
Chris Carmack Luke Ward 1-2
Kelly Rowan Kirsten Cohen 1-4
Melinda Clarke Julie Cooper-Nichol 1-4
Mischa Barton Marissa Cooper 1-3
Peter Gallagher Sandy Cohen 1-4
Rachel Bilson Summer Roberts 1-4
Tate Donovan Jimmy Cooper 1-2
Willa Holland Kaitlin Cooper 3-4

Kringkasting

[rediger | rediger kilde]

Den første episoden av The O.C. hadde premiere på Fox i USA den 5. august 2003. Den siste episoden av serien ble sendt den 22. februar 2007. I tillegg har serien blitt sendt i flere andre land.

Kansellering

[rediger | rediger kilde]

Fox bestemte seg 3. januar 2007 for å ikke produsere serien ut over den fjerde sesongen. Det kom motstridende meldinger om muligheter for en femte sesong på et annet TV-nettverk. Josh Schwartz sendte selv ut blandete signaler, men bekreftet senere i et intervju at han følte at det var et riktig tidspunkt å avslutte serien på. Siste episode The End’s Not Near, It’s Here ble skrevet av Josh Schwartz og sendt 22. februar 2007.

Utdypende artikkel: Liste over episoder av The O.C.

Utdypende artikkel: Liste over sanger i The O.C.

Musikkvalgene i serien har blitt lagt merke til, noe som har gjort at mange tidligere ukjente band (som Phantom Planet, som har laget og fremfører hovedsoundtracket til serien, «California»), har fått oppmerksomhet. Det har derfor blitt gitt ut seks album med musikk fra serien: Music from the OC: Mix 1, Music from the OC: Mix 2, Music from the OC: Mix 3, Music from the OC: Mix 4, Music from the OC: Mix 5 og Music from the OC: Mix 6.

Vurderinger av serien

[rediger | rediger kilde]

Den norske forskeren Per Aubrey Tenden har analysert kjønnsrollemønsteret i serien, og mener at serien «vil bli stående som banebrytende for ideer om maskulinitet [....] og at den presenterer tenåringsmaskulinitet på en helt ny måte».[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]