Hakkespettene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hakkespettene er en fiktiv speiderorganisasjon i Disneys Andeby-univers. (I engelsk original kalles de ikke Woodpeckers men Woodchucks, dvs. egentlig «skogmurmeldyr».) Organisasjonens mest kjente medlemmer er Ole, Dole og Doffen, nevøene til Donald Duck.

«Hakkespett» er også betegnelsen på medlemmene i denne speiderlignende organisasjonen, som forfølger høyere idealer og praktiserer hemmelige ritualer. For å komme inn i bevegelsen må man gjennomgå en opptaksprøve, og gjennom senere prøver kan man stige i gradene. Hakkespettene er flinke til å finne opp ordener og ikke minst i å forkorte dem, eksempelvis TyveStjerners General Og Admiral I Hakkespettenes VerdensOrganisasjon (TSGOAIHVO). Oftest gir derimot akronymene en viss grad av mening (uten at dette ordet nødvendigvis har særlig mye med tittelen å gjøre); Donald Duck ble en gang utnevnt til O.N.K.E.L.D.O.N.A.L.D. Dette skjedde i historien T.R.A.N.G.S.T.A.R.T (Tre Rabagaster Angrer Nebbete Guttestreker og Søker Til Andebyhakkespettenes Respektableste Tropp).

Et synlig bevis på titlene er medaljene. Høytstående generaler, som troppens UFFAMEG (Udadlelig fin forvalter av makt, edelmot og godhet) har naturligvis mange av dem. Man kan også oppnå negative titler ved grove bommerter. Ved et tilfelle ble en hel tropp degradert til GASSU («Ganske Alminnelige Simple SnørrUnger»).

Hakkespettbevegelsen har imidlertid mange likheter med speiderbevegelsen, men mange særtrekk er karikert. Den har også en opptaksprøve som blant annet består i at en må avlegge et utenattlært speiderløfte og en prøveperiode kalt «Ulvungene».

Hakkespettboken[rediger | rediger kilde]

En hakkespett får utdelt en rekruttversjon av Hakkespettboka når de opptas som rekrutter. Den ser ut som et tynt hefte og sies å ha et innhold tilsvarende to-tre konversasjonsleksika. De får den uforkortede originalen (med bortimot all verdens kunnskap) når de så blir fullverdige medlemmer. Ifølge Keno Don Rosas historie Visdommens voktere er grunnstammen i Hakkespettboken kunnskapen fra det «tapte biblioteket» som opprinnelig var Biblioteket i Aleksandria, som ifølge denne historien ikke egentlig gikk tapt i antikken, men ble overlevert og utvidet opp gjennom århundrene. Til slutt ble all den unike informasjonen i biblioteket oppsummert i ett eneste bind, og det fant veien til de første hakkespettene. Slik inneholder Hakkespettboken enestående kunnskaper som ikke er å finne i noen andre kilder.

Jon Gisle har i Donaldismen argumentert for Hakkespettboken er selve nøkkelen for å forså donaldismens innerste vesen. Den er magisk ettersom den inneholder mer enn det som er praktisk mulig å få inn i trykksak av så lite format og inneholder til enhver tid akkurat det man søker. Den er å betrakte som et orakel eller Den Umåtelige Store Kunnskap, men har muligens mistet noe av sin betydning etter Internett og Wikipedia. Gisle nevner også i fotnote at «Den såkalte Hakkespettbok som for tiden fallbys i våre tobakksforretninger til den latterlig profane pris av fjorten kroner og femogåtti øre derfor ikke kan være ekte.»

Også Hakkespettboken har sin modell i en virkelig bok, skrevet av Baden Powell, Scouting for Boys, som faktisk fremstod som en universalbok om å klare seg i alle mulige situasjoner, og som ble svært populær tidlig i 20. århundre.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jon Gisle, Donaldismen, Oslo 1973

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]