Oddbjørn Evenshaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oddbjørn Evenshaug
O Evenshaug.jpg
Født3. juli 1938Rediger på Wikidata (84 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Oddbjørn Evenshaug (født 3. juli 1938 i Trondheim) er en norsk fagpedagog, faglitterær forfatter og kirkeleder.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oddbjørn Evenshaug er utdannet lærer ved Oslo offentlige lærerskole (1961) og avla pedagogisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1967. Han har arbeidet i grunnskolen (ungdomstrinnet), i Utdanningsdepartementet (daværende Kirke- og undervisningsdepartementet) og var ansatt ved Institutt for pedagogikk (tidligere Pedagogisk forskningsinstitutt) ved Universitetet i Oslo fra 1965 til 2003, der han også har vært instituttbestyrer. Han har vært gjesteforsker ved Purdue University, Indiana, USA.

Oddbjørn Evenshaug er gift med tidligere rektor Turid D. Evenshaug og har fire barn.

Faglig arbeid[rediger | rediger kilde]

Faglig har Evenshaug særlig arbeidet innenfor området oppdragelsesteori og familiepedagogikk. Han har spesielt vært opptatt av familien som oppdragelsesinstitusjon og spørsmål som gjelder foreldres oppdragelsintensjoner og –verdier, i de senere år også besteforeldres familiepedagogiske funksjon og rolle. Sammen med Dag Hallen har han utgitt mange fagbøker og artikler og er særlig kjent for boka «Barne- og ungdomspsykologi» (Gyldendal), som i mange år har vært et standardverk innenfor lærerutdanningen og pedagogikk-studiene i Norge. Boka er også oversatt og utgitt i andre nordiske land.

Evenshaug var med å etablere familiepedagogikk som fagområde i pedagogikkstudiet og har sammen med Dag Hallen skrevet innføringsboka Familiepedagogikk. Oppdragelsens hva, hvordan og hvorfor. (Gyldendal).

Evenshaug har også arbeidet – både teoretisk og praktisk – med religionspedagogiske spørsmål, praktisk i forbindelse med dåpsopplæringen i Den norske kirke. På 1980-tallet spilte han en viktig rolle i utviklingen av det kirkelige familiepedagogiske støtteprogrammet «TRIPP TRAPP» («Hjemmenes Dåpsring»), og skrev her sammen med Dag Hallen innføringsboka «Barnet i våre hender», som ble en av de mest brukte foreldreopplysningsbøker i Norge. Evenshaug har vært en aktiv deltaker i samfunnsdebatten, ikke minst gjennom avisartikler. Blant annet har han vært fast spaltist i Vårt Land. Som pensjonist har han vært aktiv som forfatter av lokalhistoriske artikler og bøker.

Tillitsverv[rediger | rediger kilde]

Evenshaug har hatt mange tillitsverv, særlig i kirkelig sammenheng. Som den første lekmann i organisasjonens 110 år lange historie ble han i 1977 valgt til formann i Det norske lutherske Indremisjonsselskap, som i 2001 ble slått sammen med Den norske Santalmisjon og Langesundsfjordens indremisjonsselskap til Normisjon. I 1990–1998 var han leder av Kirkerådet. Han har også vært formann i styret for Dronning Mauds Minne, Høgskole for førskolelærerutdanning, Trondheim, formann i styret for Bibelskolen i Staffeldtsgate i Oslo (nåværende NLA Høgskolen Staffeldtsgate), ordfører i representantskapet for avisen Vårt Land, styreleder i Verbum Forlag og medlem av flere andre styrer og representantskap, bl a styret for Luther Forlag og styret for Institutt for sjelesorg, Modum Bad, forstanderskapet for Menighetsfakultetet i Oslo, representantskapet for Norsk lærerakademi i Bergen, for IKO - Kirkelig pedagogisk senter, for Det Norske Bibelselskap og for Kirkens Nødhjelp.

Han har også vært medlem av flere offentlige utvalg, bl a Læreutvalget som på begynnelsen av 1980-tallet utredet spørsmålet om fremgangsmåten ved behandling av teologiske lærespørsmål i Den norske kirke, og som i 1988 førte til opprettelsen av Den norske kirkes lærenemnd. På midten av 1980-tallet var han med i Familiepedagogisk utvalg, som på oppdrag av det daværende Kirke- og undervisningsdepartementet utredet spørsmålet om opplysnings- og støttetiltak for foreldre. I 1998–2001 var han med i styringsgruppa i Verdikommisjonen, som ble oppnevnt av regjeringen Bondevik. I 20032008 var han medlem av styringsgruppa for Trosopplæringsreformen i Den norske kirke.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lærd lekmann. Årbok for Den norske kirke 1978, s. 18-19.
  • Ryddig pedagog som Kirkerådsformann. Årbok for Den norske kirke 1991, s. 9-10.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]