Nytt demokrati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nytt demokrati
Νέα Δημοκρατία
Néa Dimokratía
LandHellas
Erklært ideologiKonservatisme, liberalkonservatisme, kristendemokrati, pro-europeanisme
Politisk posisjonSentrum-høyre
Grunnlagt4. oktober 1974
LederVangelis Meimarakis (2015)
Hovedkontor340 Syggrou Ave.,
176 73 Kallithea, Athen
TilknytningIDU, CDI, EPP
NettstedNettsted
Representanter:
Parlamentet
75 / 300
(2015)
Europaparlamentet
5 / 21
(2014)

Nytt demokrati (gresk: Νέα Δημοκρατία, NΔ; romanisering: Néa Dimokratía, ND) er et konservativt politisk parti i Hellas. Nytt demokrati er landets dominerende høyreorienterte parti, og har sosialdemokratiske PASOK som sin tradisjonelle hovedmotstander. Nytt demokrati er sterke tilhengere av økonomisk liberalisering og europeisk integrasjon.[1]

Partiet ble grunnlagt etter militærdiktaturets fall i 1974. Nytt demokratis grunnlegger var Konstantinos Karamanlis. Under Karamanlis' ledelse ble Hellas både assosiert medlem av Det europeiske økonomiske fellesskap (stiftet 1957) og senere i 1981 medlem av Det europeiske fellesskap. Antonis Samaras ble valgt til partiets leder i 2009. Foran valget i juni 2012, da landet befant seg i en gjeldskrise, ønsket partiet å beholde Hellas i Den europeiske union og Eurosonen, og Samaras ble statsminister i en regjeringskoalisjon med Nytt demokrati, PASOK og Demokratiske venstre, etter at Nytt demokrati ble valgvinner.[2] Nytt demokrati tapte statsministerposten og regjeringsmakten til SYRIZA etter valget i januar 2015.

Nytt demokrati har tradisjonelt sin høyeste oppslutning på Peloponnes, i Sentral-Makedonia og i Vest-Makedonia, og står svakest på Kreta, på De egeiske øyer og i Vest-Hellas.

Nytt demokrati er medlem av Den internasjonale demokratiske union og Den sentrumdemokratiske internasjonale, og partiets representanter i Europaparlamentet er tilsluttet Det europeiske folkeparti.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «New Democracy (ND)». Encyclopædia Britannica (engelsk). Besøkt 20. juni 2012. 
  2. ^ Gran, May Andrine (17. juni 2012). «De konservative vant i Hellas». Aftenposten (norsk). Besøkt 20. juni 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]