Nytt demokrati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nytt demokrati
Νέα Δημοκρατία
Néa Dimokratía
New Democracy Logo 2018.png
LandHellas
Leder(e)Kyriakos Mitsotakis
Grunnlagt4. oktober 1974
Hovedkvarter340 Syggrou Ave.,
176 73 Kallithea, Athen
IdeologiKonservatisme, liberalkonservatisme, kristendemokrati, pro-europeanisme
Politisk posisjonSentrum-høyre
Nettstedhttps://nd.gr/
Representanter:
Parlamentet
158 / 300
(2019)
Europaparlamentet
8 / 751
(2019)

Nytt demokrati (gresk: Νέα Δημοκρατία, NΔ; romanisering: Néa Dimokratía, ND) er et konservativt politisk parti i Hellas. Nytt demokrati er landets dominerende høyreorienterte parti, og har sosialdemokratiske PASOK som sin tradisjonelle hovedmotstander. Partiet går inn for økonomisk liberalisering og medlemskap i EU.[1]

Partiet ble grunnlagt etter militærdiktaturets fall i 1974. Nytt demokratis grunnlegger var Konstantinos Karamanlis. Under Karamanlis' ledelse ble Hellas både assosiert medlem av Det europeiske økonomiske fellesskap (stiftet 1957) og senere i 1981 medlem av Det europeiske fellesskap. Antonis Samaras ble valgt til partiets leder i 2009. Foran valget i juni 2012, da landet befant seg i en gjeldskrise, ønsket partiet å beholde Hellas i Den europeiske union og eurosonen, og Samaras ble statsminister i en regjeringskoalisjon med Nytt demokrati, PASOK og Demokratiske venstre, etter at Nytt demokrati ble valgvinner.[2] Nytt demokrati tapte statsministerposten og regjeringsmakten til SYRIZA etter valget i januar 2015.

Nytt demokrati har tradisjonelt sin høyeste oppslutning på Peloponnes, i Sentral-Makedonia og i Vest-Makedonia, og står svakest på Kreta, på De egeiske øyer, i Attika og i Vest-Hellas.

Nytt demokrati er medlem av Den internasjonale demokratiske union og Den sentrumdemokratiske internasjonale, og partiets representanter i Europaparlamentet er tilsluttet Det europeiske folkeparti.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «New Democracy (ND)». Encyclopædia Britannica (engelsk). Besøkt 20. juni 2012. 
  2. ^ Gran, May Andrine (17. juni 2012). «De konservative vant i Hellas». Aftenposten (norsk). Besøkt 20. juni 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]