Nunavut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nunavut
ᓄᓇᕗᑦ
Nunavut

Flagg

Våpen

Kart over Nunavut

Land Canada Canada
Status Territorium
Hovedstad Iqaluit
Tidssone -4 til -7
Areal 2 093 190 km²
Befolkning 33 303 (2011)
Bef.tetthet 0,02 innb./km²

Nunavut (inuktitut: ᓄᓇᕗᑦ, oversatt til norsk som: Vårt land) er et hjemmestyreområde i det nordlige Canada. Området ble opprettet i 1999 gjennom Nunavut Land Claims Agreement Act, og etter forhandlinger med urbefolkningen i området om deres rettigheter. Det eksisterende Northwest Territories ble delt i to. Nunavut omfatter nesten 25 % av Canadas landområder.

Nordøstkysten av Baffin Island.
Inuit, Arviat Nunavut.

Nunavut omfatter vestlige områder fra Hudson Bay og nordover med sørøst-delen av Victoria Island, samt alle øyene i Ungavabukten (øst til Killiniq) og Hudsonbukten helt ned til Jamesbukten (sør til Akimiski). Området teller også de mange øyene nord for Canada – Canadas arktiske arkipel – inklusive Baffin Island. Høyeste punkt er Barbeau PeakEllesmere Island.

Området bebos av cirka 29 500 mennesker og er nesten seks ganger større enn Norge. Hovedstaden er Iqaluit med 6.000 innbyggere, beliggende på Baffin Island. Folketettheten er meget lav, området har bare om lag halvparten av Grønlands befolkning på samme areal. Den naturlige folkeveksten er derimot høy, men på grunn av utflytting går folketallet ikke opp. nesten 70% snakker inuittisk, men engelsk er på frammarsj som dagligspråk.

Området har vært bebodd i om lag 4.000 år, og inuitene her hadde trolig handelskontakt med norrøne bosettinger på Grønland. Martin Frobisher besøkte området i 1576, mens Henry Hudson og William Baffin utforsket området på 1600-tallet. I nyere tid drives mye gruvedrift etter diamanter, gull, kobber, nikkel, bly og sink.

Kjente mennesker fra Nunavut inkluderer sangeren Susan Aglukark og ishockey-spilleren Jordin John Kudluk Tootoo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Turisme

Media