Alert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alert
Værstasjonen i Alert
LandCanadas flagg Canada
TerritoriumNunavut
RegionQikiqtaaluk Region
StatusVærstasjon og millitærbase
Grunnlagt9. april 1950
Oppkalt etterHMS Alert
TidssoneUTC-5
BefolkningMellom 0 og 5 (2011)
Høyde o.h.30,48 meter
Posisjonskart
Alert ligger i Canada
Alert
Alert
Alert (Canada)
Kart
Alert
82°29′56″N 62°21′09″V

Alert er det nordligste permanent bosatte stedet i verden.[1] Stedet er i Qikiqtaaluk Region i Nunavut i Canada, 817 kilometer fra Nordpolen. Stedets permanente befolkning var offisielt rapportert som null i folketellingen i 2011[2], men det var militære og vitenskapsfolk til stede når de telte, bare ikke offisielt permanent bosatt. Stedet tar sitt navn fra skipet HMS «Alert», som overvintret mellom 1875 og 1876 ti kilometer øst fra der hvor værstasjonen er i dag.

Alert har mange midlertidige innbyggere, siden stedet har en militær-radiobase, en værstasjon, en stasjon for global atmosfærisk overvåking og en flyplass.

Stedet er kjent for å ha mange militære som driver med amatørradio, mange der bruker det for å holde kontakt med familie og ellers drive tidsfordriv siden de er langt unna resten av verden.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Alert fikk navnet sitt fra skipet HMS «Alert», et britisk skip som overvintret ti kilometer fra stedet.[3] Skipets kaptein, George Nares, og mannskapet hans er de første som utforsket de nordlige delene av Ellesmereøya.

Kort tid etter andre verdenskrig begynte Charles J. Hubbard å få interesse i å etablere arktiske baser i USA og Canada. Planen hans var å etablere to hovedstasjoner, en på Grønland og en nord i det kanadiske arkipel, og begge to skulle være mulige å nå med skip. Disse stasjonene skulle da være hovedbaser for en del mindre stasjoner som bare ville være mulige å nå med fly. Disse mindre stasjonene skulle i starten bare være værstasjoner, men ville senere også fungere som mellomstajsoner for transport, kommunikasjon og andre befolkede områder, som ville hjelpe forskning i de arktiske områdene.

Værstasjonen i Alert ble etablert i 1950[4], mens den militære basen ble etablert i 1958.[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Alert er 12 kilometer vest for Cape Sheridan, den nordøsterlige tuppen av the northeastern tip of Ellesmereøya, , på kysten mot Lincolnsjøen. Alert ligger 817 kilometer fra Nordpolen[3], den nærmeste byen er Iqaluit, 2092 kilometer unna.[4]

Stedet er omringet av bakker og daler. Bakken nær kysten består av skifer og leirskifer. Sjøen er for det meste dekket av is, men under sommeren smelter den. Temperaturen er minusgrader året rundt unntatt i juli og august.[4]

Det er noen andre baser i nærheten av Alert, blant annet en forskningsbase i Eureka, 500 kilometer unna, og en inuittbeboelse i Grise Fiord, 800 kilometer sørøst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Life is cold and hard and desolate at Alert, Nunavut». 30. oktober 2013. Arkivert fra originalen 30. oktober 2013. Besøkt 31. januar 2016. 
  2. ^ «Corrections and updates: Population and dwelling count amendments, 2011 Census». www12.statcan.gc.ca. Besøkt 31. januar 2016. 
  3. ^ a b c d «CFS Alert». www.jproc.ca. Besøkt 31. januar 2016. 
  4. ^ a b c «Alert, Nunavut». www.webcitation.org. Arkivert fra originalen 9. august 2008. Besøkt 31. januar 2016.