Hopp til innhold

Notholithocarpus densiflorus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Notholithocarpus densiflorus
Nomenklatur
Notholithocarpus densiflorus
(Hook. & Arn.) Manos, Cannon & S.H.Oh
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenFagales
Familiebøkefamilien
SlektNotholithocarpus
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: USA (endemisk)

Notholithocarpus densiflorus er et eviggrønt tre eller busk i bøkefamilien som er utbredt i vestlige USA. Den er eneste art i sin slekt.

Barken kan være grå eller brun og kan være glatt eller dypt furet. Kvistene er tett dekket av gule hår, og bladene er tannete. Frukten er en nøtt som nederst er omgitt av en skålformet cupola, ikke ulikt eik. Arten ble tidligere regnet til den ellers asiatiske slekta Lithocarpus. Molekylærgenetiske undersøkelser viser at Notholithocarpus densiflorus tilhører en egen utviklingslinje, og at likheten skyldes konvergent evolusjon.

Nøttene var viktige som mat for indianerne. Barken brukes til fremstille tannin som egner seg godt til garving av tykt lær i for eksempel saler.

Det er to varieteter av arten:

  • var. densiflorus. Et tre som blir 20, eller av og til 45 m høyt. Bladene er opptil tolv cm lange. Vokser i blandet eviggrønn skog og redwoodskog i en høyde på 0–1500 moh. Utbredt langs kysten i California og Oregon.
  • var. echinoides. En to–tre meter høy busk. Bladene er opptil seks cm lange. Vokser i åpen barskog, skogkanter og tørre skråninger i en høyde på 600–2200 moh. Utbredt i indre deler av California og Oregon.

Denne arten har hovedutbredelsen i et bredt belte i den indre delen av redwoodskogene langs stillehavskysten. Den danner av og til rene bestander, men vokser oftest sammen med douglasgran og redwood. Andre bartrær her er koloradoedelgran, sitkagran, sukkerfuru, gullfuru, Torreya californica og vestamerikansk hemlokk. Det vanligste løvtreet den vokser sammen med er madrona, men den kan også finnes sammen med blant annet Chrysolepis chrysophylla, Quercus chrysolepis, Quercus kelloggii og californialaurbær. Mange busker finnes i undervegetasjonen, for eksempel nebbhassel, klaseberglyng, Morella californica, Rhododendron macrophyllum, blodrips, nutkabjørnebær, Toxicodendron diversilobum og bittergrønn.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata