Morella californica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Morella californica
Morella californica
Vitenskapelig(e)
navn
:
Morella californica
(Cham. & Schltdl.) Wilbur
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: bøkeordenen
Familie: porsfamilien
Slekt: Morella
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for morella californica

Morella californica er en art i porsfamilien. Den var tidligere kjent som Myrica californica.

Den er en eviggrønn busk eller lite tre og blir 2–10 m høy. Kvistene er grønne når de er unge, blir så rødbrune og til slutt grå eller svarte. Bladene dufter når de knuses og er smalt elliptiske til omvendt lansettformede, 4–13 cm lange og 0,7–3,1 cm brede. Bladranden varierer fra nesten hel til grovt sagtannet langs hele bladet. Undersiden av bladet er lysegrønn og oversiden skinnende mørkegrønn. Både blad og kvister er tett dekket av kjertler.

Planten har både tvekjønnede og rene hann- og hunnblomster. Hannraklene er 6–17 mm lange. Hunnblomsten er omgitt av 4–6 høyblad, og hannblomsten har 1–5 pollenbærere. Frukten er rund og 4–6,5 mm i diameter med mange store vorter. Ofte er frukten dekket av et tynt eller tykt, hvitt vokslag, men det kan også mangle helt.

Morella californica vokser i kystbarskog, myrer, sanddyner, langs bekker og på fuktige enger. Den finnes fra havets nivå opp til 1000 moh. Arten er utbredt i en smal sone langs USAs stillehavskyst fra Los Angeles County i California nordover gjennom Oregon til Washington. Det er også en isolert bestand på den canadiske Vancouver Island. I hjemlandet blir den ofte plantet i hager.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]