Hopp til innhold

Nordre Gullhella boligfelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordre Gullhella boligfelt
LandNorges flagg Norge
KommuneAsker
Grunnlagt2002
Postnummer1386 Asker
Befolkning600 (2023)
Kart
Nordre Gullhella boligfelt
59°48′48″N 10°26′27″Ø

Nordre Gullhella boligfelt[1] ligger i sørhellingen på Korpåsen, på Gullhella, i den øverste delen av Blakstad i Asker. Feltet ble ferdigstilt i perioden 2002–2011, med Asker og Bærum Boligbyggelag som byggherre. Det består av de fire sameiene Korpefaret, Korpåsen, Korpeplassen og Norddalplassen, og har til sammen 290 leiligheter.

Boligfeltet ble prosjektert av Arkitektkontoret GASA AS, som vant en konkurranse om bebyggelsesplan basert på en økologisk helhetstenkning. Ifølge Norske arkitekters landsforbund var planens plangrep med arealøkonomisk, terrengtilpasset bebyggelse og sammenhengende grøntstrukturer i hovedsak vellykket.[2] Feltet har en original planløsning med en ringvei opp over toppen av Korpåsen. Det er kun en innkjøring utenfra, fra Røykenveien.

Midt på feltet ligger et stort grønt friområde, som en tumleplass for små og store. I tilknytning til friområdet ligger Espira Gullhella barnehage, Gullhella parsellhage, en liten grusbane, en lekeplass og en akebakke. Asker Turlag har en DNT-tursti gjennom friområdet og boligfeltet, som møter andre turstier ved Bondibru i nord og Gullhella stasjon i sør.

I forlengelsen av boligfeltet mot nordøst ligger ulike typer omsorgsboliger og institusjoner. Asker kommune har her Gullhella bo- og omsorgssenter, Nordre Gullhella bofellesskap og Korpåsen bofellesskap. Her ligger også det statlige Bufetat Gullhella barne- og familiesenter. Gullhella bo- og omsorgssenter er en videreføring av Gullhella sykehjem (1982–2018), og står på tomten til Asker tuberkulosehjem/Gullhella aldershjem (1919–1979).

Gullhella stasjonSpikkestadbanen, med direkte forbindelse til Asker sentrum og Oslo, ligger om lag 500 meter fra feltet. Busstoppet «Gullhella Sykehjem» i Røykenveien, med direkte forbindelse til Asker stasjon og Blakstad terminal, ligger om lag 300 meter unna.

Boligfeltet ligger i grunnkretsen Gullhella, som tilhører delområdet Blakstad i Asker kommune. Det tilhører inntaksområdene til henholdsvis Blakstad skole og Hovedgården ungdomsskole. Mange velger imidlertid å begynne på Risenga ungdomsskole, som ligger mye nærmere boligfeltet. Kirkelig hører feltet til Østenstad sogn i Asker prosti.

De fire sameiene på feltet har sammen etablert Nordre Gullhella vel, for å legge til rette for samarbeid mellom sameiene og deres seksjonseiere, forvalte friområdet og representere felles interesser utad.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Stedsnamn faktaark: Nordre Gullhella bustadfelt». Kartverket. Besøkt 22. juli 2023. 
  2. ^ «Nordre Gullhella boligfelt». Norske arkitekters landsforbund. 3. november 2011. Arkivert fra originalen 21. desember 2019. Besøkt 6. juli 2023. 
  3. ^ «Om Nordre Gullhella vel». Nordre Gullhella vel. Besøkt 6. juli 2023. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata