Blakstad (Asker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blakstad
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneAsker
Postnummer1386 Asker
Befolkning3224[a] (2005)
Preposisjon Blakstad
Kart
Blakstad
59°49′09″N 10°27′52″Ø

Blakstad er et strøk og et delområde i Asker kommune i Akershus. Området består av de seks grunnkretsene Blakstadmarka, Blakstad sykehus, Østenstad, Sikta, Gullhella og Kodalen. Blakstad strekker seg fra Blakstadbukta ved Oslofjorden i øst og opp til foten av Vardåsen i vest. I nord grenser Blakstad til delområdet Vettre, og i sør til delområdene Vollen og Heggedal.

Naturlandskap[rediger | rediger kilde]

Ved Blakstadbukta har Askerelva sitt utløp. Her holder også Asker seilforening til. Blakstadbogen, fjordarmen utenfor Blakstadbukta mellom Konglungen og Bjerkøya, er et populært område for seiling og annen vannsport. Området opp langs sørsiden av Askerelva heter fra gammelt av Blakstadmarka. Her går det en blåmerket sti gjennom gammel edelløvskog opp til Bondivann. Korpåsen, helt øverst på Blakstad, var tidligere et populært turområde. Etter at Nordre Gullhella boligfelt ble bygget rundt år 2000, er Vardåsen det nærmeste større utmarksområdet for folk på Blakstad.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens Blakstad har sine røtter i den gamle storgården Blakstad (gnr. 61). Delområdets utstrekning faller i grove trekk sammen med eiendommene som lå under denne gården, sammen med de mindre gårdene lille og store Østenstad (gnr. 62 & 63). Den nederste delen av Askerelva, fra Bondivann til fjorden, har gjennom historien vært nært knyttet til Blakstad gård, og kalles ofte Blakstadelva. Her faller elven med nesten hundre høydemeter. Tilgangen til denne vannkraften bidro, sammen med god tilgang til fjorden, til å legge grunnlaget for at gården i perioder var større og mektigere enn de fleste nabogårdene.

Institusjoner[rediger | rediger kilde]

Blakstad har siden begynnelsen av 1900-tallet vært kjent for Blakstad sykehus. I dag er det også andre helse- og omsorgsinstitusjoner i området, som de ulike virksomhetene i Gullhella pleie- og omsorgsdistrikt. Inntaksområdet til barneskolen Blakstad skole faller stort sett sammen med delområdet. Siden Østenstad kirke sto ferdig i 1980, har Blakstad, sammen med Vettre og Vollen, utgjort Østenstad sogn av Asker prosti.

Kilder[rediger | rediger kilde]