Gullhella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gullhella
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneAsker
Postnummer1386 Asker
Preposisjon Gullhella
Kart
Gullhella
59°48′34″N 10°27′08″Ø

Gullhella er et boligområde og en grunnkretsBlakstad i Asker kommune. Området ligger langs Røykenveien om lag fire kilometer fra Asker sentrum. Grunnkretsen Gullhella dekker bare den nordlige delen av det som ellers regnes til boligområdet Gullhella, og i tillegg også Nordre Gullhella boligfelt med Korpåsen. Den sørlige delen av boligområdet Gullhella hører til grunnkretsen Kodalen.

Fra gammelt av hørte det området som i dag er kjent som Gullhella til Blakstad gård. Her lå flere husmannsplasser med egen jord.[1] Da Gullhella holdeplass åpnet i 1937 ble dette et populært hytteområde for folk fra Oslo.[2] I dag er Gullhella et etablert boligområde med høy andel av eneboliger, mange bygget på 1960- og 1970-tallet.

Opprinnelsen til navnet «Gullhella» er ikke kjent. En forklaring er at forstavelsen kommer av gul farge, mens endelsen helle betyr flatt berg. Det finnes store flate svaberg oppe på den nærmeste delen av Vardåsen, som kan skinne gult ved lav sol. En mulighet er at navnet stammer fra disse. Det området som i dag er kjent som Gullhella ligger på sedimentært berg, så navnet kan neppe stamme fra dette.

Ifølge stedsnavnsgranskeren Oluf Rygh er åsen Gullhella ligger på sannsynligvis den samme som tidligere het «Eidsberg». Åsen, som skal ha hentet dette navnet fra eidet mellom Bondivann og Gjellumvannet, ble i så fall solgt fra Gui til Blakstad mens Eid gård lå under Gui på 1500-tallet.[3] Når navnet «Gullhella» overtok er usikkert, men i en rapport fra en delingsforretning på Blakstad gård fra 1849 refereres det i hvert fall til «den saakaldte Guldheldveien».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gullhella vel s.13-15
  2. ^ Gullhella vel s.11
  3. ^ Rygh s.164
  4. ^ Engelstad s.337

Litteratur[rediger | rediger kilde]