Hopp til innhold

Friområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Færder kommune er kjent for sin vakre skjærgård, og store deler av denne inngår i Færder nasjonalpark. Bildet er fra øya Mostein.

Friområde er i Norge et geografisk avgrenset areal som er regulert av kommunen (eller en ideell organisasjon) til friluftsliv i henhold til plan- og bygningsloven.[1] Regulering til friområde brukes gjerne for å sikre allmennheten tilgang til attraktive arealer nær tettbebygde områder. Det gjelder spesielt områder som egner seg for badeliv, sportsfiske, lek og turgåing til fots og på ski. Arealene kan ligge på privat grunn, eller de kan være i offentlig eie, eller i eie av såkalt halvoffentlige organisasjoner, som for eksempel Oslofjordens Friluftsråd. Ikke sjelden er halvoffentlige organisasjoner tillagt offentligrettslig myndighet.

I mange tilfelle er friområder utstyrt med offentlige toaletter og tilrettelagt adkomst, eksempelvis brygger for småbåter. Friområdet skal således være offentlig og verken i kommuneplanens arealdel eller i reguleringsplan kan friområde være privat. Friområdet markeres med en «o» på plankartet. Grunneier har rådigheten over friområdet, men kan imidlertid ikke gjøre tiltak i området som vil være i strid med arealbruksformålet.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) Recreation areas – kategori av bilder, video eller lyd på Commons