Asker sentrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asker sentrum
Asker sentrum - Strøget (strait) 2010 05.jpg
Strøket - en av hovedgatene i Asker sentrum
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneAsker
Postnummer1383 Asker
Befolkning2966[a] (2021)
Preposisjoni Asker sentrum
AnnetDel av tettstedet Oslo
Kart
Asker sentrum
59°50′07″N 10°26′06″Ø

Asker sentrum er handels- og administrasjonssentrum i Askerbygda og i Asker kommune. Det er også et delområde i kommunen. Asker sentrum avgrenses av Asker stasjon, Asker stadion Føyka og Asker rådhus. Sentrum lå opprinnelig nærmere Asker kirke og Askergårdene noen få hundre meter lengre nord, og fikk sin nåværende beliggenhet etter etableringen av jernbanen i 1872. Dagens Asker sentrum kan derfor regnes som en stasjonsby.

Kommunesenteret er i dag et velfungerende sentrum med en god miks av moderne bygninger og eldre trehus. Det er en god balanse mellom de utendørs handlegatene og kjøpesenteret Trekanten, og nærhet mellom handel, tjenester, opplevelser og transport. I tilknytning til senteret, ved Bakerløkka, ligger også Asker kulturhus og Asker bibliotek. Asker sentrum har hyggelige møteplasser og et godt utvalg av serveringssteder.

Bakerløkka, med Asker kulturhus i bakgrunnen

Asker sentrum fikk Statens bymiljøpris av Miljøverndepartementet for 2007, hvor temaet var «Uten handel dør sentrum». I juryens bebrunnelse het det:

«Asker har gjennom de siste 20 årene arbeidet bevisst og kontinuerlig med å finne strategier for å styrke Asker sentrum som handelssted. Dette fordi kommunen erkjenner at handel er viktig for et levende by- og tettstedssentrum.»


Kilder[rediger | rediger kilde]