Hopp til innhold

Hovedgården ungdomsskole (Asker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hovedgården ungdomsskole»)
Hovedgården ungdomsskole
MottoEn arena for mestring, kompetanse for morgendagen
LandNorge
TypeUngdomsskole
Org.nummer974578344
Grunnlagt1976
Region/fylkeAkershus
KommuneAsker
StedHeggedal
AdresseHeggedalsbakken 11,
1389 HEGGEDAL
RektorInga-May Grimsrud
Elever250
Ansatte39
Nettstedhttp://www.asker.kommune.no/Skole-og-utdanning/Skolene/Hovedgarden-ungdomsskole/
Beliggenhet
Kart
Hovedgården ungdomsskole
59°47′09″N 10°26′16″Ø

Hovedgården ungdomsskole er en ungdomsskole i Asker kommune. Skolen har ca. 250 elever på 8. - 10. trinn. Elevene kommer hovedsakelig fra barneskolekretsene Solberg, Blakstad og Heggedal. Skolen er beliggende i Heggedal, nabo til Heggedal hovedgård (derav navnet) og Heggedal kirke.

Om skolen[rediger | rediger kilde]

Samhold i mangfold[rediger | rediger kilde]

For å gjøre overgangen fra barneskolen så god som mulig, har vi utviklet et juniorprogram som ivaretar utvikling og trygghet. Gjennom sonesamarbeidet har skolen et tett samarbeid med både barnehager og barneskoler i området. Programmet skal skape en bedre overgang til ungdomsskolen.

Tillit gjennom ansvar[rediger | rediger kilde]

Tillit skapes ved at den tas i bruk. Ansvar kommer med tilliten. Ved å gi elevene ansvar for blant annet kantinedrift, kino, elevråd, miljøråd og idrettsstyret tilegner elevene seg verdifull erfaring. Det er både inspirerende og morsomt å være med på å forme sin egen skole. I tillegg synes mange det er svært givende å involvere seg så mye som de får mulighet til på Hovedgården.

Skolen har en gjennomgående kulturprofil og ønsker å være en levende skole i nærmiljøet. I samarbeid med foreldre, ungdom og lokalt kulturliv er det opprettet et kulturtilbud ved skolen som fungerer både i og etter skoletid.

Skolen har en rekke kulturprosjekter: Dukketeater på 8.trinn, Kulturbedriften med forestilling på 9.trinn og julekonsert og kunstutstilling på 10. trinn. Allmøtene som skolen arrangerer er preget av elevenes interesse for musikk, dans og drama.

Hovedgården ungdomsskole tilbyr elevene en lang og aktiv midttime hver eneste dag, på 55 minutter. Elevene kan velge mellom kinoklubb, strikkeklubb, quiz, bordtennis og annen idrett. I tillegg kan elevene gå på biblioteket, øve i band-rom, danse i trimrommet, bruke styrkerommet eller låne spill og sportsutstyr.

Kaliber fritidsklubb har et tett samarbeid med skolen. Den er åpen i midttimer, etter skoletid og noen kvelder i uken.

Elevmedvirkning[rediger | rediger kilde]

Skolen har stort fokus på at elevene selv skal være med å bidra på skolen. Ved å inkludere elevene i en planleggingsfase, samt lytte til deres behov skaper vi et godt grunnlag for en læringsplattform.

Elevene har et aktivt elevråd og gjennom dette fora kommer de selv med ideer til aktiviteter og forslag til utvikling av skolen. I elevrådet er det kort vei fra ord til handling. Ifølge elevundersøkelsen 2013 har Hovedgården ungdomsskole et av Norges beste elevråd.

Skolen har også en egen kantine, som drives av elevene selv. Skolen har også ansatt egen kokk.

Satsingsområder[rediger | rediger kilde]

Hver elev en vinner[rediger | rediger kilde]

Forskning viser at heterogent sammensatte klasser fremmer elevenes sosiale og resultatmessige fremgang. Vi har tro på undervisning med høy kvalitet og dermed fokus på kunnskap. Vårt satsningsområde fra 2012 er tilpasset opplæring og spesialundervisning. For å utnytte ressursene best mulig har vi valgt å organisere fagene matematikk, norsk og engelsk i tolærersystem. Det vil si at lærerne samarbeider om tilrettelegging, undervisning og faglig oppfølging av elevene.

Som et ledd i kvalitetssikring har Hovedgården innført et system med undervisningsevaluering for å gi lærere og elever et verktøy for å forbedre og utvikle undervisningen i alle fag. Resultatene på undervisningsevalueringen er tema på medarbeidersamtaler. Skolen har også et tett tverretatlig samarbeid, noe som blant annet kommer til syne gjennom samarbeidsmøter og ulike samtaler.

Best på å bli bedre[rediger | rediger kilde]

Elevundersøkelsene og Foreldreundersøkelsene de siste seks årene viser en jevn økning i brukernes tilfredshet med skolen. Undersøkelser viser også at våre elevers frafall i videregående skole har sunket drastisk de siste årene, og ligger i 2013 kun på 3 %.

Alle elever skal føle trygghet[rediger | rediger kilde]

Som et ledd i å forebygge mobbing følger skolen anti-mobbe-programmet, ZERO, utviklet av Senter for atferdsforskning i Stavanger. Skolen arrangerer aktivitetsdager, allmøter og aksjonsdager som et ledd i ZERO-arbeidet. I den daglige driften er alle lærer ansvarlige ZERO-lærere, med tre sosiallærere som har et spesielt ansvar. Elevundersøkelsen og andre mobbeundersøkelser viser at skolen har minimalt med mobbing blant elevene takket være skolens forebyggende arbeid.

Vi tar ansvar for miljøet[rediger | rediger kilde]

Hovedgården skole er sertifisert som Grønt Flagg-skole fra januar 2013. Vårt miljøfokus er kildesortering. Skolen har et eget miljøråd bestående av elever og lærere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Heggedal idrettshall ligger like ved skolen, og tjener som skolens gymsal. Hovedgården ungdomsklubb drives i samarbeid med skolen.

Skolen var egentlig ment å bli bygd der hvor Heggedal Hovedgård ligger, men da Heggedal Hovedgård ble fredet ble skolen bygd like nedenfor mellom gården og Kistefossdammen.

Tidligere sognet alle elevene helt Engelsrud, Dikemark, Solberg, Heggedal, Vollen, Arnestad, Torp Høymyr, deler av Blakstad og Gullhella til Hovedgården skole. Frem til medio 1990-tallet var det derfor rundt 50 elever i klassen, og to klasser på hvert trinn. Det var da tilsammen rundt 300 elever

Etter byggingen av diverse nye skoler i Asker midt på 1990-tallet er Hovedgården nå bare en skole for elever i hovedsak fra Dikemark, Solberg, Heggedal og deler av Blakstad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]