UNICEF Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
UNICEF Norge
Offisielt navnUNICEF-komiteen i Norge
Org.formStiftelse
Org.nummer915972438
Stiftet2. juli 2015[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
StyrelederHilde Britt Mellbye[2]
Nettstedwww.unicef.no

UNICEF Norge er én av UNICEFs 36 nasjonale støttekomiteer i den rike delen av verden. Komiteen ble stiftet i 1954 med én person ansatt. Pr 2013 er det omtrent 30 ansatte. UNICEF Norges virksomhet inkluderer:

  • Informasjonsvirksomhet om UNICEFs arbeid, Barnekonvensjonen og barns situasjon i utviklingsland.
  • Samler inn penger og selger produkter til inntekt for UNICEFs internasjonale arbeid.
  • Opinionsarbeid for barns rettigheter både i Norge og i resten av verden.
  • Prosjektet «du kan være den ene». Gjennom foredrag, kampanjer og medieaktiviteter forsøker UNICEF Norge å inspirere og motivere voksne til å bry seg om sårbare barn i nærmiljøet.

Ambassadører[rediger | rediger kilde]

UNICEFs ambassadører bidrar til å sette barns situasjon, barns rettigheter og UNICEFs arbeid på dagsordenen. Norge har tre nasjonale UNICEF-ambassadører: Ole Gunnar Solskjær, Sissel Kyrkjebø og Kjetil André Aamodt. UNICEF har en rekke ambassadører over hele verden.

Partnere og samarbeid[rediger | rediger kilde]

UNICEF er helt avhengig av økonomiske bidrag fra regjeringer og private givere for å drive sitt humanitære arbeid, og får ingen pengestøtte fra FN-systemet forøvrig. I 2012 lå den totale innsamlingen fra private aktører på 903,1 millioner dollar.[3] Innsamling fra private bidrar til omtrent en tredjedel av UNICEFs budsjett, og inkluderer grupper, bedrifter og omtrent seks millioner individer. Regjeringer verden over bidrar med to tredjedeler av UNICEFs budsjett. Norge er en av de største bidragsyterne til UNICEF og gav i 2012 om lag 234 millioner dollar.

Norske UNICEF-partnere inkluderer: Cubus; IKEA; H&M; KIWI; Nordic Choice Hotels; NorgesGruppen; Norwegian; Telenor Group; Toro/Rieber & Søn; TVNorge; NHH Aid; Kaizers Orchestra; Kiwanis; UiS Aid; To Fluer; United Aid; Kulturrussen Rogaland.

UNICEF-lotteriet[rediger | rediger kilde]

UNICEF-lotteriet ble lansert i 2017 etter at fem humanitære organisasjoner fikk konsesjon av Lotteri- og stiftelsestilsynet. Lotteriet er Norges første heldigitale lotteri.[trenger referanse] UNICEF-lotteriet er et resultat av forberedelser som startet i 2015 da Kulturdepartementet åpnet for endringer i Lotteriloven der det skulle gis 5 nye lotterikonsesjoner[4] til organisasjoner som driver med internasjonalt hjelpearbeid til humanitære formål. UNICEF-lotteriet var en av organisasjonene som fikk godkjent søknaden sin i februar i 2017.

Generalsekretærer i UNICEF Norge[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enhetsregisteret[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Enhetsregisteret, Wikidata Q5380556, https://www.brreg.no/ 
  3. ^ Unicef.org – financial_report-1. July 2013
  4. ^ kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og Trond Giske (A) (17.10.2019). «Skriftlig spørsmål fra Trond Giske (A) til kultur- og likestillingsministeren». Stortinget. Besøkt 21.02.1920. «Lotteriforskriften ble endret i 2015 for å tillate en begrenset utvidelse av det private lotterimarkedet. Det ble åpnet opp for å gi tillatelse til fem større lotterier med omsetning inntil 300 mill. kroner årlig.»  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)
  5. ^ «Ny generalsekretær i Unicef». NoradDev. Arkivert fra originalen 30. november 2016. Besøkt 29. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]