Noahs ark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ifølge Den hebraiske bibelen (Det gamle testamentet), ga Gud Noah ordre om å bygge en ark, et enormt, kasseformet fartøy for å redde ett par av alle dyreslag unna syndfloden, storflommen som Gud ville utrydde livet på jorda med.[1][2] Tegningen viser Noah og familien med dyra i husbåten, mens de syndige menneskene druknes. «Fredsduen» øverst har en olivenkvist som tegn på tørt land etter flommen. Legenden om kisteskipet, som opprinnelig ble tolket bokstavelig, siden symbolsk, har vært et yndet motiv i kirkekunsten.

Noahs ark eller Noahs «teba», er den enorme farkosten som Gud ifølge et sagn i den hebraiske bibelen Tanakh, befalte Noah å bygge sammen med familien sin, for deretter å fylle den med én hann og én hunn av alle slags dyr og fugler. Dette for å overleve syndfloden, storflommen som Gud skapte for å utslette de syndige og gudsfravendte menneskene fra jorda.[1][2] De hebraiske tekstene i Tanakh danner grunnlaget for Det gamle testamentet i kristendommens Bibelen, der arken omtales i Første Moseboks kapittel 6-8.[3] Troende har tradisjonelt forstått fortellingen om kisteskipet og flommen som en historisk hendelse, mens teologer i dag gjerne anser den som en symbolsk og belærende myte.

Ordet ark kommer fra latin arca som betyr «kiste, skrin», og brukes i bibelhistoriene både om en «stor stolpekiste» («Paktens ark») og en kjempestor husbåt (et overbygd, kasseformet skip).[4]

Omtale i Bibelen[rediger | rediger kilde]

Vannet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Syndflod

Maleri av Edward Hicks (1780—1849) som viser dyrene som går parvis ombord i Noahs ark for å unnslippe drukningsdøden i storflommen som guddommen oversvømmer hele verden med.

Mange religioner og kulturer har en eller annen form for sagn eller historie der man kan se likhetstrekk med vannflommen i Bibelen. Felles for dem er at det kom en stor oversvømmelse, og at noen få mennesker ble reddet i en farkost. Farkostens form og beskaffenhet varierer fra sagn til sagn, og det samme gjør antallet overlevende, og hvem som var om bord. I Gilgamesjeposet fra Mesopotamia beskrives en lignende farkost: Utnapishtim fikk lignende instrukser fra guden Ea da halvbroren Enlil ønsket å utrydde Adamu, jordskapningene, som han selv hadde vært med på å skape.

Arken[rediger | rediger kilde]

Ifølge Første Moseboks kapittel 6 vers 14–16 fikk Noah presise befalinger av Gud om hvordan arken skulle bygges: [3]

Du skal lage deg en ark av sypresstre, innrede den med mange rom og tjærebre den både innvendig og utvendig. Slik skal du lage arken: Den skal være tre hundre alen lang, femti alen bred og tretti alen høy. Et tak skal du legge på arken. Bruk alenmål når du arbeider med det! Sett en dør på den ene siden og bygg arken i tre høyder.[3]

Arken var 300 alen lang, 50 alen bred og 30 alen høy (svært omtrentlig 150 x 25 x 15 meter, men alenmål med litt forskjellig lengde var i bruk i oldtiden). Det kan se ut fra beretningen til at den skulle være formet som en kasse uten baug eller seil eller noe annet som kunne drive den fremover. Den var beregnet på å romme mennesker og dyr inntil de overlevende kunne forlate den igjen når vannstanden var tilbake til det normale. Det finnes en stor mengde kunstneriske billedtolkninger av arken. Ofte har den blitt tegnet mer eller mindre som en stor båt, men man har gjerne også gitt den et utseende som i større eller mindre grad passer til beskrivelsen av den som en stor «kasse» eller stolpekiste. Mange bilder fra renessansen viser den utelukkende som et stort, firkantet fartøy med vinduer og tak.

Landingen og jakten på vraket[rediger | rediger kilde]

Landformasjonen ved Durupınar, nær Dogbeyazit i Tyrkia, som enkelte pseudoarkeologer har knyttet til de jødiske og kristne mytene om Noahs ark i en global syndflod.

Ifølge fortellingene i Bibelen grunnstøtte arken i området ved Ararat ved vannflommens slutt (Første Mosebok kapittel 8 vers 4).[5]

Det finnes ingen vitenskapelige bevis for en verdensomfattende storflom eller at sagnskikkelsen Noah har eksistert. Likevel har troende lett etter vraket av det mytiske kjempeskipet helt siden «kirkehistoriens far» Eusebius' tid omkring år 300. I det gamle Armenia, som strakte seg ned til Anatolia (dagens østlige Tyrkia), finnes fjellet Ararat. I dette fjellområdet har det blitt arrangert flere ekspedisjoner for å finne rester av arken.

I nyere tid har det gjerne vært pseudoarkeologiske ekspedisjoner ledet av bokstavtro kristne. Den amerikanske amatørarkeologen Ron Wyatt (1933–99) er en av flere som mener å ha funnet arken ved Dogbeyazit sør for Ararat.

I 2016 åpnet Ark Encounter i Grant County i Kentucky i USA. Det er en kvasivitenskapelig temapark som fremmer ungjordkreasjonisme, i en angivelig rekonstruksjon av skipet fra Bibelen.

Det er byggverk inspirert av arken flere steder i verden. I 2016 åpnet evangelikale kreasjonister under ledelse av Ken Ham, en australsk kristenfundamentalist født 1951, Ark Encounter i Grant County i Kentucky i USA. Det er en kvasivitenskapelig, religiøs temapark inne i en 155 meter lang «rekonstruksjon» av skipet fra Bibelen.

Arken omtalt i den hebraiske bibelen[rediger | rediger kilde]

«Teba» er uttrykket brukt om Noahs ark i den hebraiske bibelen Tanákh. Teba betyr en gjenstand som er lukket på alle sider, en båt bygget som en boks, og ikke som en ark som har blitt det vanlige uttrykket på Noahs fartøy. Dette fartøyet er også beskrevet i akkadiske og assyriske skrifter som en Tzulili, et uttrykk fremdeles brukt i moderne hebraisk for å beskrive en undervannsbåt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]