Hopp til innhold

Marbella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marbella

Flagg

Våpen

LandSpanias flagg Spania
RegionAndalucías flagg Andalucía
Ligger vedMiddelhavet
HovedstadMarbella
Postnummer29600–29604
Retningsnummer952
Areal114 300 000 kvadratmeter
Befolkning156 295[1] (2023)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Høyde o.h.22 meter
Nettsidewww.marbella.es/
Kart
Marbella
36°30′41″N 4°53′00″V

Marbellas beliggenhet
En del av strandpromenaden i Marbella

Marbella er en by og kommune i Málaga-provinsen i Andalucía i Sør-Spania. Marbella har 138662 innbyggere (2011).

Stedet er en viktig turistby ved Costa del Sol og har blant annet flere større golfbaner i sin omegn. Disse tiltrekker turister fra hele verden og særlig fra Nord-Europa og Midtøsten.

Marbella er bebodd av mennesker fra 137 nasjonaliteter. Den årlige gjennomsnittlige temperaturen er rundt 18,5 º C, med 320 soldager i året.

I byen finnes det en mengde spisesteder; restauranter, barer og diskoteker. Marbellas havn, Puerto Banus, ligger utenfor selve sentrum, som også har en havn, dog ikke like kjent.

Det er lett å ta seg til Marbella via veien A7 samt autopistaen, den bompengebelagte motorveien, AP7. Det finnes hyppige bussforbindelser mellom Algeciras og Marbella. Det er to flyplasser å velge blant. Málaga lufthavn er storflyplassen som flest velger, men skal man til Storbritannia eller Madrid, kan man like gjerne benytte seg av Gibraltars lufthavn, da det er like langt til begge.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Marbella kommune har en landstripe som strekker seg langs 44 kilometer (27 miles) fra kysten av Penibéticoregionen, skjermet av skråningene av kystfjellkjeden, som inkluderer Bermeja, Palmitera, Royal, White and Alpujata sub- spenner.

På grunn av nærhet til fjellene til kysten har byen et stort gap mellom den nordlige og sørlige siden og gir dermed utsikt over hav og fjell fra nesten alle deler av byen. Kystlinjen er sterkt urbanisert; det meste av landet som ikke er anlagt med golfbaner, har blitt utviklet med små boligområder.

Marbella grenser i nord av kommunene Istán og Ojén, på nordvest av Benahavís, på vestsiden av Estepona og på nordøst av Mijas. Middelhavet ligger i sør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]