Edward Hicks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edward Hicks
Edward Hicks Painting the Peaceable Kingdom.jpg
Født4. april 1780[1][2][3][4]
Langhorne
Død23. august 1849[1][2][3][4] (69 år)
Newtown
Gravlagt Newtown
Beskjeftigelse Kunstmaler
Nasjonalitet USA

Edward Hicks (født 4. april 1780 i Langhorne i Bucks County i Pennsylvania, død 23. august 1849) var en amerikansk naivistisk maler og kveker.

Liv og arbeide[rediger | rediger kilde]

Hicks var født i Langhorne i Bucks County i Pennsylvania. Hans best kjente verker er trolig de 62 versjonene av Fredens kongedømme som bygger på bibelversene fra Profeten Esaias, kap. 11 som begynner med: – «og da skal ulven bo sammen med lammet og leoparden ligge hos kjeet, og kalven og den unge løve og gjøfeet skal holde seg sammen, og en liten gutt skal drive dem».

I bakgrunnen på mange av bildene finnes også traktaten mellom William Penn og indianerne som var starten på delstaten Pennsylvania

Moren døde da han var liten, og han ble oppfostret i en kvekerfamilie. Han ble etterhvert reisende predikant for dem. (Kvekerne har ikke lønnede prester, men godtar at noen har fått nådegave eller kall.)

Han ble lærling hos en vognbygger og lærte seg dekorasjonsmaling ved å male [Ornament (arkitektur)|[ornament]]er. Senere fikk han seg eget firma som drev med dekorasjoner på møbler og annet.

Troen og kunsten gikk ikke alltid like lett sammen for ham. Han ble kritisert for å drive med for «verdslige» aktiviteter og la faktisk ned malingen en periode. Han fant en løsning i å male stort sett motiver med betydning for kvekernes liv og historie, foruten bibelske bilder. Kvekernes fredsbudskap går igjen i minst 62 versjoner, med forskjeller som viser til 1820-årenes dramatiske utvikling for kvekersamfunnet.

Hans hjem i Newtown i Bucks County i Pennsylvania er i dag nasjonalt minnesmerke.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Utvalgte arbeider og hvor de finnes[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Edward Hicks, biography/Edward-Hicks
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Edward Hicks, 8782239
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Edward Hicks, w68w3qrz
  4. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, 9. okt. 2017, Edward Hicks, B00087459