Nerja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nerja
Nerja.jpg

Flagg

Våpen

LandSpania Spania
Autonom regionAndalucía Andalucía
StatusKommune
Postnummer29780
Areal85 km²
Befolkning21 450[1] (2022)
Bef.tetthet252,35 innb./km²
Høyde o.h.26 meter
Map
Nerja
36°44′49″N 3°52′44″V

utsikten fra Balcón de Europa i Nerja.
Capistrano Playa, Nerja.
Kirke El Salvador

Nerja (maurisk Narixa – rik kilde) er en kommune og en by i Spania. Kommunen Nerja består av byen Nerja og tettstedet Maro.

Nerja ligger i landskapet Axarquía ved Costa del Sol i provinsen Málaga i Andalucía, rundt 50 km øst for byen Málaga. Kommunen har rundt 20 000 innbyggere, om sommeren kommer flere titusen turister i tillegg.

Nerjas historie strekker seg svært langt tilbake. I 1959 oppdaget lekende barn noen dryppsteinhuler i nærheten av byen. I disse hulene fant man knokler, steinverktøy, keramikk og malerier. Det antas at hulene var bebodd allerede 20 000 år f.Kr. En del av hulene er åpne for publikum og er etter Prado i Madrid og Alhambra i Granada den mest besøkte severdighet i Spania.

I byens sentrum ligger Balcón de Europa (Europas balkong). Dette er et utsiktspunkt som gir besøkende et imponerende skue mot havet. Det blir sagt at navnet ble foreslått av kong Alfonso XII, som besøkte området i 1885 i forbindelse med en jordskjelvskatastrofe, og ble trollbundet av utsikten. Historiske dokumenter har likevel vist at navnet eksisterte før dette besøket.

Nerja har et mikroklima med forhold som gjør stedet mer solrikt, samt kjøligere om sommeren og varmere om vinteren, sammenlignet med mesteparten av regionen. Forholdene skyldes at området ligger i le av fjellområdet Sierra Almijara. Dette har gjort det gunstig for dyrking av subtropiske frukter som annona og avokado, og klimaet har tiltrukket seg mange utenlandske fastboende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Instituto Nacional de Estadística (16. mai 2022) (på en), Municipal Register of Spain of 2022, 90, s. 1,235, Wikidata Q111983091 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]