Hopp til innhold

Fuengirola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fuengirola

Flagg

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Ligger vedMiddelhavet
HovedstadFuengirola
Postnummer29640
Areal10,37 km²
Befolkning85 598[1] (2023)
Bef.tetthet8 254,39 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Nettsidewww.fuengirola.es
Kart
Fuengirola
36°32′30″N 4°37′30″V

Fra sjøsiden av Fuengirola

Fuengirola er en by og kommune på den spanske solkysten Costa del Sol i det sørlige Spania i provinsen Málaga og den autonome regionen Andalucía. Byen er et viktig turiststed på Costa del Sol, med mer enn 8 km med strender og severdigheter som mauriske fort fra middelalderen.

Området har subtropisk klima med en årlig gjennomsnittstemperatur rundt 18 °C.

Byen har sin opprinnelse i fønikiske, romerske og arabiske sivilisasjoner.

Ved foten av fjellkjeden som strekker seg fra byen og sørover finner vi en arabisk borg som inneholder rester av en tidlig iberer-punisk eller fønikisk bosetting. Området ble senere okkupert av romerne og ble i Antikken en by med navnet Suel. Suel ble av den romerske historikeren Pomponius Mela identifisert som "en av kystbyene", og ble av Plinius omtalt som en "befestet by" i det 1. århundre e. Kr.

Sokkelinskripsjonen på en statue som er funnet nær borgen nevner Suel som en romersk "municipium" (grunnlegger). En urne som er funnet i samme område har en inskripsjon som inneholder ordet "Suelitana". Romerske bad ble oppdaget i 1961 og like ved fant man restene av en romersk villa som inneholdt en to skulpturer; den ene av dem kjent som "Venus av Fuengirola", nå utstilt i byens museum. En serie med arkitekoniske komponenter, sannsynligvis transportert fra Mijas-gruvene i romertiden, ble oppdaget i Los Boliches i 1984; disse er nå satt sammen og former en tempelinngang gågaten ved Los Boliches.

Borgen ble bygget av Abderramán III på midten av det 10. århundre. Vi hører ikke mer om byen Suel etter tidlig middelalder. Etter flere århundre ble navnet på bosettingen endret Suel til Suhayl, som også ble navnet på borgen med omgivelser under arabisk okkupasjon. Suhayl ble etter hvert en ganske stor bosetting som inkluderte åkerland og små landsbyer. En stor del av området ser ut til å ha vært beiteområde for kamelene til de mauriske herskerne.

Men i tidlig middelalder ble byen satt i brann og innbyggerne flyktet til Mijas. Suhayl ble en ruinhaug og til og med navnet ble endret til det romerske Font-Jirola, etter kilden som kommer ut fra foten av borgen, ifølge historikeren Alonso de Palencia.

I 1485, da bare festningen sto igjen, ble bosettingen erobret av De katolske monarker. Et forsøk på å gjenbefolke området med 30 personer mislyktes, og i 1511 ble det registrert som ubefolket, bortsett fra borgen og et vakttårn. Landområdet som opprinnelig var underlagt Fuengirola ble reallokert til Mijas.

I det 17. århundre, da trusselen fra tyrkiske og marokkanske pirater forsvant, utviklet det seg ny bosetting. Og i begynnelsen av det [18. århundre] ble det åpnet et gjestgiveri nær stranden som tilbød overnatting for reisende, muldyr-drivere og sjøfarere. Noen få hytter ble også satt opp i nærheten og sammen utgjorde dette en liten landsby.

Slaget ved Fuengirola fant sted den 15. oktober 1810 under Den spanske uavhengighetskrigen, da rundt 200 polske soldater fra Hertugdømmet Warszawa beseiret en blandet spansk-britisk styrke på 3000 soldater under ledelse av Lord Blayney.

I mai 1841 ble Fuengirola skilt fra Mijas. På denne tiden livnærte de fleste av byens innbyggere seg med fiske, jordbruk og handel med skip som ankret opp i bukten utenfor. Fiske og jordbruk forble hovednæringer i mer enn et århundre.

I 1960-årene gikk Fuengirola inn i en ny fase og ble et ledende turistsenter.

Det moderne Fuengirola

[rediger | rediger kilde]
Strandpromenaden – Fuengirola

Fuengirola tilbyr nå alle fasiliteter som forventes av et større turiststed, – hoteller, restauranter, barer, diskoteker, sportsklubber, båthavn, og brede strender langs en promenade som strekker seg østover og vestover fra byen og som inkluderer mindre tilstøtende landsbyer.

Av de ca. 75 000 innbyggerne som er registrert i kommunen kommer 25% fra andre land, hovedsakelig europeiske (bl.a. Storbritannia, Irland, Finland og Sverige), men også fra Marokko og Argentina. Spesielt om sommeren er byen vertskap for horder med besøkende fra Spania og utlandet, især britiske.

Regnbuelori i Fuengirola Zoo

Fuengirola Zoo er også velkjent. Dette var tidligere en gammeldags samling med trange små bur, men ble modernisert i 2001 med tema tropisk regnskog. Dyreparken spesialiserer seg på avl av truede dyrearter i fangenskap, forsking på sjimpanse-grupper og undervisning i tropisk regnskog.

Selv om Fuengirola er et typisk turiststed, finnes det også et antall historiske severdigheter og parker, i tillegg til den arabiske borgen Suhayl, eller Sohail. Den gamle havnen benyttes fortsatt av lokale fiskere.

Byen er nokså urban i sin karakter, med store høyblokker, – mange av dem vendt mot sjøen – men man kan fortsatt finne smale gater med mindre hus og villaer.

Severdigheter i Fuengirola

[rediger | rediger kilde]
  • Castillo Sohail (Arabisk borg)
  • Havnen
  • Plaza de Toros (Tyrefekting)
  • Fuengirola Zoo (nå BIOPARC Fuengirola) (Dyrehage)

Forsteder

[rediger | rediger kilde]
  • Los Boliches (in full: Santa Fé de los Boliches)
  • Torreblanca
  • Carvajal
  • El Boquetillo

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]