Nils-Petter Enstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nils-Petter Enstad
Født6. juni 1953Rediger på Wikidata (70 år)
Mosjøen
BeskjeftigelseSkribent
NasjonalitetNorge

Nils-Petter Enstad (født 6. juni 1953 i Mosjøen) er en norsk forfatter, frilansskribent, foredragsholder og forkynner tilknyttet Frelsesarmeen. Enstad har skrevet flere titalls bøker i ulike sjangere. Han har også skrevet flere salmetekster, blant annet to tekster i Frelsesarmeens sangbok fra 2010.

Yrkesliv[rediger | rediger kilde]

Enstad ble ordinert som offiser i Frelsesarmeen i 1973, og var i dens tjeneste i 13 år. Han og hans første kone var stasjonert ved menigheter (korps) i Norge, Island og Danmark. Han var blant annet redaksjonssekretær i Krigsropet. Senere har han arbeidet i nærradio, forlag og i lokalavis. Fra 1989 arbeidet han som informasjonsmedarbeider ved Det teologiske menighetsfakultet, i Kristelig Folkeparti, Evangeliesenteret og Norsk cøliakiforening.

Gjennom hele 1990-tallet var han aktiv lokalpolitiker i Askim kommune som representant for KrF. Han har utdannelse i teologi og i fortelling og kommunikasjon. Siden 2012 har han vært forfatter på heltid.

Han har gjennom flere år vært aktiv som litteraturkritiker, blant annet i Vårt Land og Dagen. Han har også vært medarbeider i Norsk biografisk leksikon og Norsk Oversetterleksikon. Han har i mange år og i flere omganger redigert kvartalsbladet Brorskap (nå: Kristne Arbeidere), som er organ for Norges Kristne Arbeideres Forbund. I 2019 ga han ut boka om forbundets historie: Rosen og korset. En fortelling om et kristent venstre i Norge.

Privatliv og familie[rediger | rediger kilde]

Enstads foreldre var frelsesoffiserer, og i de første barneårene bodde han og familien en rekke steder i landet. Fra 1985 til 2013 var han bosatt i Askim i Østfold, der han markerte seg som lokalpolitiker og kulturarbeider. Han bor nå i Arendal.

Forfatterskap om Frelsesarmeen[rediger | rediger kilde]

Som sakprosaforfatter har han skrevet flere bøker med stoff om og fra Frelsesarmeen, blant annet om deres arbeid blant døve og blinde, om ettersøkelsesarbeidet og en studiebok om Frelsesarmeen i nordisk skjønnlitteratur. Han har også skrevet en humorbok om Frelsesarmeen, og redigert en antologi med artikler om William Booth i forbindelse med 100-årsminnet for generalens død.

Han har også skrevet flere mindre bøker om lokal Frelsesarmé-historie, blant annet om menighetene i Gol, Askim, Grimstad og Arendal, og om Frelsesarmeens forskjellige enheter i Østfold.

Han har vært styremedlem i Frelsesarmeens historiske selskap siden starten i 2012, og var en av initiativtakerne til at dette ble dannet.

Skjønnlitterært forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Enstad har også et skjønnlitterært forfatterskap som pr. 2024 utgjør tre romaner og en diktsamling.

Romanene Dager som kom og gikk (Atheneum forlag, 1995) og Blikkfatet (Genesis forlag, 1998) handler begge om å vokse opp og bli ung mann i kristne miljøer. I Blikkfatet er handlingen lagt til Frelsesarmeen.

I romanen Tåreflasken (Commentum Forlag, 2012) er det fortellende "jeg" en middelaldrende journalist og forfatter som foretar en reise i eget liv, egen tro og egen kultur.

I 2023 ga han ut en samling lyriske tekster, skrevet gjennom mange år: En salme, en sang og en vise.

Gospel og salmer[rediger | rediger kilde]

Enstad har skrevet flere bøker om gospelmusikk. I 2013 ga han ut Døden i baksetet - fortellinger om gospelsang og -sangere.

I 2015 ga han ut en bok om Elvis Presley som gospelsanger. I 2018 kom boka Kristendom er ikke for pyser. Om Johnny Cash og hans forhold til gospelmusikk.

I 2019 ga han ut Fra sangark til salmebok og andre fortellinger om salmer, sanger og åndelige viser og i 2020 Elevinde Heedes vei - en salmedikter fra Arendal. Boka kom samme år som det var 200 år siden salmedikteren og oversetteren Elevine Heede ble født.

Han har også gitt ut tradisjonell oppbyggelseslitteratur og andaktsbøker.

Essays[rediger | rediger kilde]

I 2010 ga han ut et essay om det religiøse landskapet i Alf Prøysens forfatterskap: I milla seg og himlen.

I essaysamlingen Bruddstykker av en erkjennelse (2021) har han samlet tekster om "livet, døden og evigheten".

Quizbøker[rediger | rediger kilde]

Enstad har skrevet en rekke quizbøker. Den lille Kristenquizboka (2012) og Den lille gospelquizboka (2013) kom begge ut på Eide Forlag. Bibelens bokstav - quizsamling for hele familien (2018) kom på Blinke Forlag, Den lille julequizboka (2019) på Ventura Forlag og Den lille selskapsquizboka (2021) på Gaveca Forlag.

Norsk politikk[rediger | rediger kilde]

Et annet saksfelt han har skrevet flere bøker om, er norsk politikk. Fra 1998 til 2004 arbeidet han som leder for Kristelig Folkepartis Studieforbund. I denne perioden skrev han en lang rekke studiehefter til bruk i partiets studiearbeid, blant annet i forbindelse med valgkamper. I 2013 ga han ut boka Sommeren som endret Norge i forbindelse med at det da var 50 år siden Kings Bay-debatten i Stortinget, som førte til dannelsen av den kortvarige Lyng-regjeringen.[1] I 2016 ga han ut det biografiske essayet Fra bedehuset til Kongens bord i forbindelse med at det var 100 år siden tidligere statsminister Lars Korvald ble født.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Medforfatter:[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rune Slagstad (6. oktober 2020). «Kings Bay var et politisk forvarsel om arbeiderpartistatens fall». www.aftenposten.no. Besøkt 4. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]