Nils-Petter Enstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils-Petter Enstad
Født6. juni 1953 (66 år)
Mosjøen
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge

Nils-Petter Enstad (født 6. juni 1953 i Mosjøen) er en norsk forfatter, frilansskribent, foredragsholder og forkynner tilknyttet Frelsesarmeen. Enstad har skrevet om lag 40 bøker i ulike sjangere. Han har også skrevet flere salmetekster, blant annet to tekster i Frelsesarmeens sangbok fra 2010.

Yrkesliv[rediger | rediger kilde]

Enstad ble ordinert som offiser i Frelsesarmeen i 1973, og var i dens tjeneste i 13 år. Han og hans første kone var stasjonert ved menigheter (korps) i Norge, Island og Danmark. Han var blant annet redaksjonssekretær i Krigsropet. Senere har han arbeidet i nærradio, forlag og i lokalavis. Fra 1989 arbeidet han som informasjonsmedarbeider ved Det teologiske menighetsfakultet, i Kristelig Folkeparti, Evangeliesenteret og Norsk cøliakiforening.

Han har gjennom flere år vært aktiv som litteraturkritiker, blant annet i Vårt Land og Dagen. Han har også vært medarbeider i Norsk biografisk leksikon.

Han redigerte i mange år kvartalsbladet Brorskap (nå: Kristne Arbeidere), som er organ for Norges Kristne Arbeideres Forbund. Gjennom hele 1990-tallet var han aktiv lokalpolitiker i Askim kommune som representant for KrF.

Han har utdannelse i teologi og i fortelling og kommunikasjon.

Privatliv og familie[rediger | rediger kilde]

Enstads foreldre var frelsesoffiserer, og i de første barneårene bodde han og familien en rekke steder i landet. Fra 1985 til 2013 var han bosatt i Askim i Østfold, der han var lokalpolitiker for KrF og kulturarbeider. Han har siden 2012 vært forfatter på heltid.

Sommeren 2013 flyttet han til Arendal.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Som sakprosaforfatter har han skrevet flere bøker med stoff om og fra Frelsesarmeen, blant annet om deres arbeid blant døve og blinde, om ettersøkelsesarbeidet og en studiebok om Frelsesarmeen i nordisk skjønnlitteratur. Han har også skrevet en humorbok om Frelsesarmeen, og redigert en antologi med artikler om William Booth i forbindelse med 100-årsminnet for generalens død.

Han har også skrevet flere mindre bøker om lokal Frelsesarmé-historie, blant annet om menighetene i Gol, Askim og Grimstad.

Blant de tre romanene han har skrevet, handler Dager som kom og gikk (Atheneum forlag, 1995) og Blikkfatet (Genesis forlag, 1998) om hvordan det er å vokse opp og bli ung mann i kristne miljøer. I Blikkfatet er handlingen lagt til Frelsesarmeen. I romanen Tåreflasken (Commentum Forlag, 2012) er det fortellende "jeg" en middelaldrende journalist og forfatter som foretar en reise i eget liv, egen tro og egen kultur.

Han har skrevet flere bøker om gospelmusikk. I 2015 ga han ut en bok Elvis Presley som gospelsanger. I 2018 kom boka Kristendom er ikke for pyser. Om Johnny Cash og hans forhold til gospelmusikk.

I 2016 ga han ut boka Jeg som er ringest blant ringe. Johan Halmrast - mannen, forfatterskapet, salmen. Halmrast er kjent for salmen Å, salige stund uten like. Dette er den andre boka Enstad har skrevet om denne mannen og hans salme.

Han har også laget flere quizbøker.

Bøker om politikk[rediger | rediger kilde]

Fra 1998 til 2004 arbeidet han som leder for Kristelig Folkepartis Studieforbund. I denne perioden skrev han en lang rekke studiehefter til bruk i partiets studiearbeid, blant annet i forbindelse med valgkamper.

I august 2013 ga han ut boka Sommeren som forandret Norge. Om John Lyngs regjeringsdannelse. Boka ble gitt ut av tenketanken Civita i forbindelse med 50-årsjubileet for dannelsen av den første borgerlige koalisjonsregjering i Norge etter krigen.

I forkant av valgkampen i 2015 ga han ut boka Et parti for verdier og resultater, som er en beskrivelse av Østfold KrF sin historie fra 1945 og 70 år framover. Det var fylkeslaget som var oppdragsgiver for denne boka.

I forbindelse med statsminister Lars Korvalds 100-årsdag, ga Østfold KrF ut pamfletten Fra bedehuset til Kongens bord. Et biografisk essay om statsminister Lars Korvald i 2016.

I 2019 ga han ut boka Rosen og korset. En fortelling om et kristent venstre i Norge på Arendalsforlaget Gaveca. Boka er en gjennomgang av historien til Kristne Arbeidere.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]