Johan Halmrast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Halmrast
Født2. feb. 1866[1]Rediger på Wikidata
Lillehammer
Død22. nov. 1912[1]Rediger på Wikidata (46 år)
Kristiania
BeskjeftigelseSkribent, journalist, komponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Johan Halmrast (født 2. februar 1866 på Lillehammer, død 22. november 1912 i Kristiania) var en norsk journalist, sang- og romanforfatter. Han er imidlertid mest kjent for teksten til salmen «Å, salige stund uten like».

Familie og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Johan Halmrasts far var forretningsmann, og familien var ganske velstående i de første årene av Johans barndom. Men da Johan var 12 år gikk faren konkurs, visstnok på grunn av kausjonsforpliktelser han hadde tatt på seg. Johan, som var en av fem søsken, fikk derfor ikke tatt noen utdannelse, men lærte seg både engelsk og tysk på egen hånd.

Han hadde svak helse, og hadde trolig pukkelrygg. Han var også svært kortvokst, og hendene skal ha vært deformert. Likevel skrev han hele livet; dikt, reportasjer og fortellinger.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Halmrast gav i løpet av sitt liv ut ca. 30 romaner, best kjent blant disse er Fabrikkgutten – en Christiania-fortælling fra 1895. Romanene ble distribuert på den måten som var vanlig for denne typen litteratur: Gjennom hefter som kom ut om lag hver 14. dag.

Johan Halmrast hadde en stor produksjon og var ganske populær i sin tid. I jobbetidssatiren «Bør Børson jr.» fra 1920 har Johan Falkberget en liten hilsen til Halmrast – som da var død mange år tidligere – når han forteller om en omreisende bokselger som er kommet til bygda, og som blant annet selger bøker av Johan Halmrast. Det tyder på at Johan Halmrasts fortellinger fremdeles ble lest, nesten ti år etter hans død.

Da man etter hans død ryddet på loftsrommet der han hadde bodd, fant man to sekker med upubliserte manuskripter. Disse ble brent ulest.

Salmedikter[rediger | rediger kilde]

Halmrast er mest kjent for påskesalmen «Å, salige stund uten like». Norsk Salmebok inneholder imidlertid også en annen av salmene hans; «Hen over jord et pilgrimstog». Den salmen er brukt som en sentral del i komponisten Egil Hovlands kjente Allehelgensmesse fra 1970. Begge de nevnte salmene til Halmrast står i Norsk salmebok 2013.

«Å, salige stund uten like» ble skrevet i 1890, da Halmrast var 24 år. Første vers sto på trykk samme år i et blad som het Sangertidende. Året etter kom alle tre versene med i en sangsamling som het Noahs Due. Sammen med teksten sto melodien av Kristian Wendelborg som fremdeles brukes. Salmen ble fort populær, og kom tidlig med i de ulike kristne sang- og salmebøkene. I 1924 kom den også med i Landstads reviderte salmebok.[2]

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Til tross for sin popularitet døde Johan Halmrast i fattigdom. I begravelsen var det, foruten faren og broren, bare fire offiserer fra Frelsesarmeen som stilte opp. Bernhard B. Fjærestrand var en av disse.

I forbindelse med 100-årsminnet for hans fødsel i 1966, ble det reist en stein på graven hans på Østre Gravlund i Oslo. Fram til da hadde graven vært umerket, og man trodde lenge at den var slettet. Minnesteinen, som fremdeles står på graven, ble finansiert gjennom en innsamling blant kristne journalister i Oslo-pressen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Johan_Halmrast[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Enstad, Nils-petter (24. april 2011). «Halmrastprosjekt: REPORTASJE OG TABOROPPLEVELSE». Halmrastprosjekt. Besøkt 24. mars 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Johan Halmrast – originaltekster av og om forfatteren fra Wikikilden